Hrvatski radio

Radio Osijek

Akvarel na Radio Osijeku

26.03.2014.

07:54

Autor: Zvonimir Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koncert u Velikom studiju, koji je putem naših frekvencija prenesen do našeg slušateljstva, održao je a cappella sastav Akvarel čiji je zvuk zanimljiv i poseban. Dogodilo se to u utorak od 18 sat. Višeglasje koje godi uhu i duši, pjesme svima drage i poznate uz ritam za koji ne možete vjerovati da izlazi iz ljudskoga ivokalnog aparata.

Akvarel je nastao kao kvartet, a osnovali su ga Alan Marinić, Ivana Marinić, Krešimir Pećar i Maja Varga Pajtler koji su zajedno pjevali u dragom im zboru. Uskoro su zatražili pomoć profesorice glazbe Ozane Tomić, koja postaje umjetnička voditeljica Akvarela. Nedugo nakon toga sastav se širi za još tri člana: Marina Hlupić, Davor Solanović i Krešimir Pajtler. I tu počinje priča o Akvarelu bez kojega više nitko od njih ne može.
Krajem 2012. godine Krešimir Pećar prestaje pjevati u Akvarelu iz privatnih razloga. Sukladno s rastom Akvarelovih ambicija uviđa se potreba za angažiranjem još jednoga stalnog člana, no ovaj put s druge strane mikrofona – za ton-pultom. Nakon kratke suradnje sa Ivanom Jovanovcem, u lipnju 2013. godine u sastav stiže ton majstor Tomislav Jambrešić.
U drugoj polovici 2013. godine Akvarel se uglavnom koncentira na studijski rad – snimanje svog prvog studijskog albuma Studiju Maraton. U rujnu 2013. godine im izlazi prvi singl za pjesmu ''Glupi hit'' u izdanju Aquarius Recordsa/Studija Maraton, a od nedavno u prodaji im je debi album ''Vokal patrioti''.
Sedam pjevača, sedam životnih priča i karaktera, sedam osobenjaka, sedam puta stotine želja i željica… Sve se to slijeva u šarenu rijeku Akvarelovih boja, a Akvarelovci uče i napreduju iz dana u dan. Uče se slušati i stapati u jedan zvuk, kako na pjevačkom polju, tako i na polju međuljudskih odnosa. Akvarel je pjesma od života – demokracija na djelu, iskrenost i životne vrijednosti u prvom planu, a glazba lijek i pokretač.
Akvarel je do sada nastupio na brojnim važnim manifestacijama u gradu i održao niz samostalnih koncerata. Surađuje s drugim glazbenicima i udrugama te je stalni gost cijenjenog natjecanja malih a cappella sastava Vocal Marathon u Rijeci. Ono što Akvarel čini važnim za grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju jest doprinos kulturnom identitetu Grada i regije, gdje se tradicija i kulturna baština isprepliću sa suvremenim vidovima glazbene umjetnosti. Na svim dosadašnjim nastupima, bilo to u Osijeku, Zagrebu, Rijeci, Sarajevu, Splitu, Slavonskom Brodu ili gdje drugdje, Akvarel je izuzetno dobro prihvatila publika, što je njihov najveći cilj i pokretač.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.