Hrvatski radio

Radio Osijek

Aljmaš spreman za doček hodočasnika

07.08.2014.

14:29

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Aljmašu se ove godine na svetkovinu Velike Gospe očekuje 80 tisuća hodočasnika. Prostor za parkiranje nešto je manji, ali puno kvalitetniji, a svi uključeni u organizaciju - župni i turistički ured, policija, vatrogasci dat će, kao i do sada, sve od sebe da kolovoški hodočasnički dan prođe u miru i redu, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije u Aljmašu.

 "310. svetkovina u krilu Gospe od Utočišta svetkovat će se trodnevnom duhovnom pripravom, svečanom uočnicom, brojnim blagdanskim svetim misama, među kojima su i dvije biskupske te, posebice, hodočasničkim danom za bolesne i nemoćne", najavio je upravitelj Svetišta, prečasni Ante Markić, koji Svetište Gospe od Utočišta vodi već 41 godinu. Trodnevnicu će, kao i prošle godine, voditi velečasni Matej Glavica, a susreti će počinjati svetim misama u 18 sati, euharistijskim klanjanjima te molitvama za ozdravljenje i oslobođenje, dakle na način kako ih je osmislio višegodišnji voditelj, pokojni pater Zvjezdan Linić. !4. kolovoza je uočnica s tradicionalnom noćnom procesijom "Na Lipi". Blagdanske euharistije prikazat će se u 6, 8, 9, 10, 12 i 18 sati. Svečanu u 10 sati predvodit će nadbiskup u miru, monsinjor Marin Srakić, a večernju u 18 sati nadbiskup Đuro Hranić. Novina je sveta misa u 9 sati na mađarskom jeziku kao i posebni hodočasnički dan u nedjelju iza Velike Gospe za bolesnike i nemoćne.
    

Prometna policija i ove će godine brinuti o regulaciji promet i sigurnosti hodočasnika koji tradicionalno dolaze pješice. Osiguran je novi, bolji parkirališni prostor, a svi koji dolaze u Aljmaš mole se da budu disciplinirani i strpljivi te osiguraju da blagdan prođe mirno i dostojanstveno, napomenuo je zamjenik predsjednika Turističke zajednice Erdut, Darko Barjaktarević. Za bolesne i nemoćne osobe preporučuje se dolazak uči blagdana ili u nedjelju kada će se moći vozilima dolaziti do svetišta, a za sve će hodočasnike biti osigurana medicinska pomoć ukoliko za to bude potrebe, kaže Barjaktarević.

   

 

              

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 h

FEBIRE

FEBIRE