Hrvatski radio

Radio Osijek

Ambrozija prijeti

26.08.2014.

13:28

Autor: Hrvoje Šimunović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na osječkom području tek se očekuje vrhunac koncentracije peludi ambrozije. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije na pelud tog korova alergično je više od 50% građana.

Prema posljednjim mjerenjima koncentracija peludi ambrozije u Osijeku iznosi 144 zrnca po prostornom metru čime je višestruko premašen broj od 30 zrnaca koliko iznosi granica tolerancije na pelud tog korova - istaknula je uime Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Zdenka Šušić. Zbog razdoblja bez kiše očekuje se daljnje povećanje koncentracije peludi čime bi se, statistički gledano, uklopili u prognozu prema kojoj su 35 i 36 tjedan u godini vrijeme najveće zastupljenosti zrnaca ambrozije u zraku.

Od peludi tog korova najviše pate alergičari na rubnim dijelovima grada uz neodržavane kanale i u korov obrasle parcele. Iz Zavoda za javno zdravstvo stoga još jednom pozivaju građane da uništavaju stabljike ambrozije gdje god ih zateknu. Osobama s alergijskim reakcijama na ambroziju savjetuje se, da ukoliko su u mogućnosti, izbjegavaju aktivnosti na otvorenom u prijepodnevnim satima jer tada je dnevna koncentracija peludi najviša. Nakon svakog boravka u prirodi preporučuju se tuširanje, redovito umivanje i pranje ruku, nošenje zaštitnih naočala, te redovito održavanje okućnica i drugih travnatih površina.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.