Hrvatski radio

Radio Osijek

12:25 / 21.02.2014.

Autor: Krunoslav Inhof

Ambulante u Osijeku od 1. ožujka ne dežuraju noću!

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 1. ožujka dežurne ambulante u prosjeku će raditi dva sata kraće, a ukidaju se i noćna dežurstva!

Prema odluci HZZO-a i novome modelu posebnih dežurstvava koji će se početi primjenjivati od 1. ožujka, dežurne će ambulante u prosjeku raditi dva sata kraće, a ukidaju se i noćna dežurstva - izvjestili su ravnatelji zdravstvenih ustanova s područja Osječko - baranjske županije na današnjem Savjetu za zdravstvo. Promjene će najviše osjetiti pacijenti u manjim Domovima zravlja poput onih u Đakovu, Našicama, Valpovu, Donjem Miholjcu i Belom Manastiru gdje će ambulante opće medicine dežurati subotom do 20, a nedjeljom samo do 14 sati. Tako će nedjeljom do 20 sati svi pacjenti morati dolaziti u Osijek ili čekati ponedjeljak - napomenuo je predsjednik Savjeta za zdravstvo Osječko - baranjske županije Miroslav Sikora.

Do promjene je došlo zbog štednje na noćnim i dežurstvima vikendom, jer su prema starom načinu bila plaćena paušalno. Kako je istaknuo ravnatelj osječkog Doma zdravlja Miroslav Sikora na razini osječkoga Doma zdravlja sva dežurstva za cijelu su godinu iznosila milijun i 100 tisuća kuna, a prema novome modelu bit će plaćena prema broju pacijenata i intervencija 55 kuna po pacijentu. Upravo iz tog razloga dežurstva u manjim gradovima postaju neisplativa i do eventualnih problema moglo bi doći upravu u njima.

Što se tiče dentalne medicine Osijek je do sada bio jedan od 4 hrvatska centra koji su imali 24-erosatno dežurstvo vikendom, a prema novome modelu HZZO pokriva dežurstva samo do 20 sati. Ipak će za dentalnu medicinu biti organizirana dežurstva cijeloga tjedna i vikendom od 21 sat do ponoći, a taj će dio financirati Županija i Grad Osijek. Noćno se dežurstvo kao i u općoj i pedijatrijskoj medicini također ukida.

Što se tiče Hitne medicinske pomoći u Osječko - baranjskoj županiji nema nikakvih promjena, no očekuje se veći broj pacijenata koji u kasnim večernjim i noćnim satima više neće moći otići u dežurne ambulante. Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Osječko - baranjske županije Silvana Sabo podsjetila je kako je osnovna zadaća Hitne pomoći pružanje pomoći na terenu, te kako oni nemaju uputnice, recepte niti lijekove. Iz Zavoda za hitnu medicinu stoga pozivaju pacijente da im se obrate isključivo u slučaju životne ugroženosti telefonski na broj 194. Svi ostali pacijente sa područja Belog Manastira, Valpova, Donjeg Miholjca, Đakova i Našica da se tijekom vikenda upute u dežurne ambulante u Osijeku, u Urgentni prijem ili Pedijatriju KBC-a ako je to neophodno ili pričekaju ponedjeljak kada rade njihovi liječnici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.