Hrvatski radio

Radio Osijek

Anne Frank – povijest za sadašnjost

01.04.2014.

17:23

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon brojnih gradova diljem svijeta, Zagreba, Rijeke i Splita u Hrvatskoj sada i osječka publika može vidjeti izložbu koja govori o Ani Frank, djevojčici čiji je dnevnik preveden na 67 jezika. Izložba “Anne Frank – povijest za sadašnjost postavljena je do 14. travnja u Muzeju Slavonije.


Izložbu upotpunjenu i panelima izrađenima posebno za hrvatsku publiku u našu je zemlju dovela Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES). Ona mijenja gradove, lokaciju, redoslijed, vodiče, ali i shvaćanje mladih i starih o tome što rat čini djeci-žrtvama rata. Kroz 38 panela posjetitelji se upoznaju s pričom o Anne Frank. Da je dnevnik te židovske djevojčice jedno od najvažnijih svjedočanstava o holokaustu govori i izjava John F. Kennedyja: „Od mnoštva onih koji su kroz povijest dizali svoj glas za ljudsko dostojanstvo u doba velike patnje i gubitka, nijedan glas nije prodorniji od glasa Anne Frank“.

Umjesto skupih izložaka, starih pisama, staklenih vitrina i čuvara, HERMES u suradnji s kućom Anne Frank iz Amsterdama postavlja izložbu komponiranu od teksta i slika, namijenjenu svim uzrastima, kroz koju vode za to posebno obučeni učenici-vodiči – u svakom gradu u kojem izložba gostuje obuči se desetak njih, pa tako i u Osijeku. Riječ je o srednjoškolcima koji na pristupačan i otvoren način posjetiteljima približuju teme kojima se izložba bavi. „Učenici na interaktivan način saznaju o stradanjima djece tijekom povijesti, te uče kako se u vlastitim zajednicama mogu aktivno boriti protiv diskriminacije i mržnje. Svrha tog pristupa je da se s (posebno mlađim) posjetiteljima, na njima blizak način, razgovara o pojmovima propagande i dehumanizacije koje dovode do toga da se određene društvene skupine počne smatrati manje vrijednima“, ističu u HERMES-u.
Ovaj interaktivan pristup izložbi i način na koji se pristupa nekim od najvažnijih lekcija holokausta već su isprobani u 40 različitih zemalja diljem svijeta, a za hrvatsku izložbu napravljeni su i posebni paneli. Hrvatski se dio izložbe bavi lokalnim stradanjima kako tijekom Drugog svjetskog rata tako i u novijoj povijesti te posjetiteljima približava lokalnu problematiku ljudskih prava. „Ovakva putujuća izložba nesumnjivo će dati veliki doprinos obrazovanju mladih generacija“, poručio je pokrovitelj izložbe, predsjednik Ivo Josipović u svom pismu organizatorima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.