Hrvatski radio

Radio Osijek

Antunovo u osječkoj Tvrđi

13.06.2014.

00:31

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od tri stoljeća trinaestoga dana lipnja svi osječki, pa i slavonski putovi vode u Tvrđu gdje su franjevci održali tradiciju štovanja svog velikog brata, svetog Antuna Padovanskog. Iako je živio samo 36 godina, teško bolestan, vjernici diljem svijeta nisu zaboravili njegove veličanstvene propovijedi i pomoć u liječenju, zaštiti od zla i praktičnim problemima- nalaženju izgubljenih stvari. Svete mise u Tvrđi : od jutra u 3, 4, 5, 6, 7:30, 9, 10.30 i 12 sati te poslije podne 16, 18, 19:30 i 21 sat.

U franjevačkoj crkvi svetog Križa u Osijeku posebno se štuje sveti Antun Padovanski još od dolaska franjevaca u Osijek. Tome svjedoči i molba Franjevaca caru Franji I. 1697. da im dopusti sagraditi na prostoru male drvene crkvice veću i prostraniju crkvu. U novoj crkvi je izgrađen pokrajnji oltar svetog Antuna, a dar je španjolskog «fedmaršala Antuna grofa Al Gaudente». Štovanje se svetog Antuna u novoj crkvi još više povećalo. Stoga se u osječkoj crkvi sv. Križa u Tvrđi više od tri stoljeća časti i slavi sveti Antun nalazitelj izgubljenih predmeta i stvari. Neprestano privlači svoje štovatelje, i to ne samo na svoj blagdan 13. lipnja, nego tijekom cijele godine. U naše vrijeme štovatelji se okupljaju svakog utorka ujutro i navečer na molitvu svecu i svetu misu, a posebno na pobožnost 13 utoraka u kojoj je štovatelja sve više što se bliži blagdan sveca. Na sam blagdan 13. lipnja Tvrđu posjeti nekoliko desetaka tisuća štovatelja svetog Antuna iz Osijeka i okolice.Više svećenika ispovijeda veliko mnoštvo vjernika koje dolaze da se ispovjede, pričeste, duhovno obnove, zahvale Bogu i sv. Antunu padovanskom. Pri tome znaju da ne mogu doći k svetom Antunu, koji na rukama nosi Dijete-Isusa, ako nisu Isusovi prijatelji. Već oko 3 sata ujutro crkva svetog Križa u Tvrđi i veliko dvorište samostana su puni i ne prazne se do 21 sat. Osječko Antunovo je, i danas, potvrda višestoljetnog ustrajnog rada osječkih franjevaca od vremena kada su upravljali obližnjim župama i bili župni vikari. Antunovo traje ne kao puki susret vjernika Osijeka i okolice, nego kao životna potvrda da je Franjevački red prirastao srcu običnih ljudi.

 

 PROGRAM BLAGDANA:
Svete mise:

-  od jutra u 3, 4, 5, 6, 7:30, 9, 10:30 i 12 sati
-  poslije podne 16, 18, 19:30 i 21 sat.

Tradicionalni BLAGOSLOV DJECE I LJILJANA bit će uz svečanu svetu misu u 16 sati u samostanskom dvorištu.
Posebno pozivamo roditelje da dovedu djecu na blagoslov.

Ispovijed: cijelog dana proštenja od 2:30 do 13 sati te od 14 do 21 sat.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.