Hrvatski radio

Radio Osijek

Arhitekt Viktor Axmann u fotografiji

02.12.2021.

22:34

Autor: Neven Knežević

hrt.hr Radio Osijek

hrt.hr Radio Osijek

Foto: - / -

U suradnji Njemačke zajednice u Hrvatskoj Osijek i Kulturnog centra u Osijeku je otvorena je izložba fotografija Damira Rajlea koje prikazuju arhitektonsku ostavštinu jednog od najvećih secesijskih graditelja Viktora Axmanna

Njegovo stvaralaštvo vidljivo je na svakom koraku. Bio je jedan od najznamenitijih arhitekata svoga vremena. Nama kao nacionalnoj manjini važno je osvijestiti sebe tom ostavštinom jer mnogi gube svoj identitet, rekao predsjednik Njemačke zajednice zemaljske udruge Podunavskih Švaba Vladimir Ham dodajući da mu je drago što smo kroz objektiv uspjeli vidjeti vizure Axmannovog rada i podsjetiti se što je ostalo iz toga vremena.

Povjesničar umjetnosti Grgur Marko Ivanković rekao je da je Axmann Osječanin čiji je opus značajan za prepoznavanje grada. Najznačajnije vrijeme njegovog rada je prva polovica 20. stoljeća, no zastupljena je i rana secesija kada se u Osijek vratio nakon školovanja u Njemačkoj. Prepoznatljive su fasade kuće Čačinović i Balogh u središtu grada koje obrubljuju Sakuntala park, a najprepoznaljiviji dio secesije je kuća kina Urania.

Autor izložbe Damir Rajle napominje da se o izboru teme dugo razmišljalo, te je u suradnji s Zajednicom Nijemaca, te u dogovoru s Markom Grgurom Ivankovićem odluka je pala na teme osječkih veduta arhitekta Viktora Axmanna.

Ham, Ivanković, Rajle

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.