Hrvatski radio

Radio Osijek

Bankari i Županija za ruralni razvoj

20.03.2014.

12:37

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osječko-baranjskoj županiji održan je sastanak s predstavnicima poslovnih banaka i HBOR-a kako bi se razmotrile mogućnosti povoljnijeg financiranja ruralnog razvoja.

Za konkurentnost hrvatskog proizvoda proizvođačima mora biti dostupna i konkurentna cijena kapitala, odnosno povoljni načini kreditiranja i ulaganja u proizvodni proces. Kada su u pitanju Slavonija i Baranja naglasak je na poljoprivrednoj proizvodnji. Stoga je u Osječko-baranjskoj županiji održan sastanak s predstavnicima banaka kako bi ih upoznali s mogućnostima ruralnoga razvoja.

Program ruralnog razvoja od 2014. do 2020. godine osigurava iz Europske unije više od 330 milijuna eura godišnje i u interesu nam je povući ta financijska sredstva. No, preduvjet je osiguranje vlastitih sredstava u određenom iznosu, a to naši poljoprivredni proizvođači nemaju i nužno je kreditiranje banaka. Niže kamatne stope ono je na što je apelirao župan Vladimir Šišljagić.

Predstavnici banaka napominju da visina kamatne stope ne označava nužno dobar ili loš kredit, a i formirane su s obzirom na niz faktora. Banke su uvijek spremne poduprijeti održive i dobre projekte, istaknuo je Boris Čagalj, voditelj područnog ureda HBOR-a za Slavoniju i Baranju.

Sredstva niti banaka niti EU fondova neće se moći koristiti za krpanje starih rupa već za nove projekte i zdrave poduzetnike, a pitanje je koliko takvih još ima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.