Hrvatski radio

Radio Osijek

Baxtalo Maškarthemutno Dive e Romengo

08.04.2014.

00:05

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan Roma, 8. travnja obilježava se u spomen na prvi Svjetski kongres Roma, održano od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu. Prigodni je program osmišljen i u slavonsko - baranjskim udrugama Roma. Čestitka izrečena na njihovom službenom jeziku glasi: "Baxtalo Maškarthemutno Dive e Romengo"!

Kongres u Londonu bio je jedan od najvažnijih događaja u povijesti Roma na kojem su usvojene  odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna inačica je stare romske pjesme Gyelem, gyelem (˝Idem, idem˝). Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek. Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljska odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježvati u cijelom svijetu. Prema popisu stanovništva provedenom u 2011. godine u Hrvatskoj ima 16.975 Roma, a najviše ih je u Međimurskoj županiji.

                             Romsko kulturno - umjetničko društvo "Darda" 

Svjetski dan Roma u svom će s obilježiti u prostorima Romskog kulturno umjetničkog društva Darda,Svetog Ivana Krstitelja 109,dana 08.travnja 2014. sa početkom u 16.00 sati.Organizirali smo javnu tribinu''Prevencija alkohola,vandalizma i nasilja'' i bili bismo izuzetno zahvalni kada biste pokazali interes za naša nastojanja što kvalitetnije integracije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.