Hrvatski radio

Radio Osijek

Bez mina do 2019. godine!

20.02.2014.

11:11

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska je za godinu dana 680 četvornih kilometara minski sumnjivih površina smanjila na 613, a u Osječko- baranjskoj županiji sa 111 na 89,5 minski sumnjivih četvornih kilometara. Dinamika nije zadovoljavajuća, ali u HCR vjeruju da će u Hrvatskoj biti uklonjene mine do 2019. godine- poruka je u prigodi 16 godina djelovanja HCR-a.

Predstojnik podružnice Hrvatskog centra za razminiranje Dubravko Krušarovski pojašnjava da od 89,5 četvornih kilometara u županiji 60 posto minski sumnjivih površina otpada na Baranju. Najviše je takvih površina u Općini Bilje, odnosno u Kopačkom ritu, šume i oranice u Općini Darda, te Općine Draž,  Petlovac i Jagodnjak.

Tako su Hrvatska i Mađarska u prošloj godini realizirale IPA program razminiranja oko 140 hektara područja uz granicu u Općini Draž. Uz ta dva izvora financiranja u ovoj godini u planu je razminiranje 51 četvornog kilometra u ratom zahvaćenim područjima Hrvatske. Na Osječko- baranjsku županiju otpada 5,1 kilometar, napominje Krušarovski te najavljuje da ćemo kunkurirati na veliki IPA projekt vrijedan oko 48 milijuna eura, kroz koji bi se u naredne tri godine razminirao pojas uz rijeku Dravu, dio grada Osijeka i najvećim dijelom općina Darda i Bilje.


Vlada Republike Hrvatske prije 16 godina Uredbom je osnovala Hrvatski centar za razminiranje kao javnu ustanovu odredivši joj djelatnosti prikupljanja i obrade podataka o područjima i objektima zagađenim minskoeksplozivnim napravama, vođenje evidencije o razminiranim područjima, vođenje brige o obavješćivanju stanovništva o opasnosti od minskoeksplozivnih sredstava i njihovoj obuci, izrađivanja prosudbi o ugroženosti pojedinih područja koja su zagađena minskoeksplozivnim napravama, obavljanja poslova obilježavanja područja zagađenih MES-om i NUS-om, obavljanja poslova istraživanja i razvoja tehnologije razminiranja, koordinacije rada međunarodnih eksperata koji se bave pitanjem razminiranja u Republici Hrvatskoj te drugi poslovi u svezi s razminiranjem određeni zakonom ili po zahtjevu Vlade. U proteklom razdoblju HCR je postao značajna institucija čije se aktivnosti prate i izvan granica naše zemlje. Uz pomoć UN-a i EU-a razvijen je sustav koji danas uspješno rješava minski problem u RH uzimajući u obzir i teške gospodarske okolnosti u kojima djelujemo te je i međunarodno poznat i priznat.Najveći iskorak ostvaren je na području informatičke tehnologije, baze podataka i kartografije te uspostavom MIS portala.


/ izvor:web stranica HCR, Radio Baranja/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.