Hrvatski radio

Radio Osijek

Bez mina do kraja 2015.

12.09.2014.

17:02

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska je jedina članica Europske unije koja ima poljoprivredne površine pod minama, no do kraja 2015. godine bit će razminirane sve preostale površine, rečeno je danas prilikom obilaska mjesta u općinama Šodolovci, Draž i Darda na kojima je provedeno razminiranje.

Povodom završetka projekta ˝Razminiranje na ratom pogođenim područjima˝, financiranog sredstvima Europske unije u okviru programa IPA komponenta I, koji je proveden na području općina Šodolovci, Draž i Darda mjesta razminiranja danas su obišli ravnatelj HCR-a Dražen Jakupec sa suradnicima i župan Osječko – baranjske županije dr. sc. Vladimir Šišljagić. Projekt je vrijedan 3,04 milijuna eura, od čega je EU financirala 2,5 milijuna eura, dok je ostatak podmiren iz državnog proračuna, a njime je razminirano 3,29 milijuna četvornih metara minski sumnjivog područja.

Primjerice, samo na području Općine Šodolovci ove je godine razminirano više od 300 hektara najkvalitetnijih poljoprivrednih površina, koje će uskoro biti ponuđene poljoprivrednim proizvođačima, ponajprije usmjerenima na ekološku proizvodnju. Preostalih 90-ak hektara minsko sumnjivih površina razminirat će se tijekom slijedeće godine. Rezultat je to rada i suradnje Hrvatskog centra za razminiranje i Osječko - baranjske županije, najaktivnije hrvatske županije u provedbi razminiranja. Naime, od ukupno 173 hektara minski sumnjivih površina na području Županije 1998. godine do sada je razminirano oko 50 posto, odnosno preostalo je 87,2 hektara, s time da su oko 10 posto oranice, a ostalo šume i zaštićene prirodne cjeline u Kopačkom ritu.
Župan Šišljagić najavio je novi projekt razminiranja vrijedan 35 milijuna eura kojim bi se obnovio šumski fond u Osječko-baranjskoj županiji, prije svega uz rijeku Dravu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.