Hrvatski radio

Radio Osijek

Biciklom od Ivanovca do Pečuha

19.09.2014.

10:43

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Završnom konferencijom danas je zaokružen projekt izgradnje biciklističke rute Pečuh – Osijek – Antunovac – Ivanovac, ukupne dužine 90 kilometara.

Ukupna vrijednost Cross-Border Bike projekta je nešto više od milijun eura, od kojih Europska unija pokriva 85 posto. Općina Antunovac kao glavni korisnik, zajedno sa partnerima Udrugom za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Razvojnom agencijom grada Pečuha (Pecs Urban Development) i Udrugom Geoscience iz Pečuha, završava provedbu projekta pod nazivom „Razvoj biciklističke rute Pečuh- Osijek – Antunovac – Ivanovac“, koji se ostvaruje u okviru programa Europske unije IPA Prekogranična suradnja Mađarska – Hrvatska.

Cilj projekta održivo je upravljanje i zaštita okoliša u pograničnoj regiji, kroz nadogradnju postojeće mreže biciklističkih ruta te razvoj "kapilarne" biciklističke rute na hrvatskoj strani koji povezuje sela Ivanovac i Antunovac s postojećim biciklističkim stazama Grada Osijeka i označavanje rute od Osijeka do Pečuha.

Na području Općine Antunovac osim izgradnje staze koja obuhvaća spoj naselja Ivanovac sa naseljem Antunovac u dužini 1,8 km i staze od Antunovca prema Osijeku u dužini 2,1 km, označene su i tri tematske, turističke rute, dok je cijelom dužinom nove biciklističke rute Osijek – Pečuh označeno 19 turističkih, kulturnih i povijesnih znamenitosti. U Općini  Antunovac prva ruta  vodi do poučne staze posvećene promatranju ptica "Stepskog sokola" u svome prirodnom staništu u poljanama, druga vodi do povijesne baštine, kulturnog dobra  iz 13. Stoljeća, odnosno ostataka utvrde"Korođvar", okružene s vrijednim prirodnim okolišem i postojećim jezerom. Uz te rute obilježen je i put prema ergeli lipicanaca Jazbec kao zanimljivoj destinaciji za ljubitelje konjogojstva.

 

U konačnici specifični cilj projekta jest stvoriti novi turistički proizvod, biciklističku rutu i stazu Pečuh-Osijek-Antunovac-Ivanovac koji će dati novu dimenziju razvoju turizma i mogućnost stvaranja novih radnih mjesta u ovoj pograničnoj regiji

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.