Hrvatski radio

Radio Osijek

Biciklom velikih za Baranjske leptiriće

19.10.2014.

14:22

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Građanska inicijativa Veliki za MALE, NC Lions club KUNA i biciklisti Slavonije i Baranje „Kotrljaneri“, danas su zajedno s građanima koji su im su se pridružili iz Osijeka krenuli prema Belome Manastiru u humanitarnu vožnju biciklima pod nazivom „Biciklom velikih za Baranjske leptiriće." Humanitarna akcija namijenjena je Udruzi roditelja djece s posebnim potrebama, sa ciljem prikupljanja sredstava za kupnju prilagođenog stacionarnog bicikla koji će se koristiti u svakodnevnoj terapiji sa fizioterapeutom.

Baranjski leptirići, naziv je najmlađe belomanastirske udruge roditelja djece s posebnim potrebama. Osnovani su prošlog mjeseca, trenutačno imaju 40 članova, od čega 20 djece s posebnim potrebama.

Članovi udruge su djeca svih dobnih skupina s teškoćama u razvoju, njihovi roditelji te stručni djelatnici koji im pomažu u radu i rehabilitaciji djece (defektolog - rehabilitator, fizioterapeut, liječnica - pedijatrica). No, broj djece s posebnim potrebama na području Baranje mnogo je veći, pa Leptirići očekuju nova učlanjenja.

- U cijeloj Baranji evidentna je teška materijalna situacija. Osim toga, primjećujemo nerazumijevanje, pa samim tim i zanemarivanje djece s poteškoćama u razvoju od institucija. Stoga je nekolicina roditelja odlučila osnovati udrugu, kako bi zajednički pokušavali rješavati probleme i pomoći djeci s teškoćama u razvoju. Na taj se način možemo skupa boriti za naša i prava naše djece koja su im velikim dijelom uskraćena - priča Držislav Šušak, predsjednik Baranjskih leptirića, navodeći cijeli niz problema s kojima se svakodnevno susreću.Jedan od njih, primjerice, česti su odlasci na razne terapije u Zagreb, Slavonski Brod, Vinkovce pa čak i Rijeku, budući da u Baranji nema ustanove koja bi njihovoj djeci pružila adekvatni tretman.


- Odlasci na terapije u Osijek gotovo su svakodnevnica, pri čemu ne treba ni naglašavati da većinu troškova moramo snositi sami - objašnjava u ime članova udruge Šušak, naglašavajući kako većina roditelja nije niti upoznata s pravima koja mogu ostvariti, na što ih nitko ne upozorava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.