Hrvatski radio

Radio Osijek

Bivši logoraši uljepšavaju spomen obilježja

10.06.2014.

14:32

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječko-baranjska podružnica Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora sudjeluje u zanimljivom projektu cjeloživotnog obrazovanja. Bivši logoraši uređuju spomen obilježja iz Domovinskog rata.

Kod Nemetina je 2008. godine u znak sjećanja na najveću razmjenu ratnih zarobljenika u Domovinskom ratu Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora podignulo spomen obilježje. Danas ga uređuju i održavaju bivši logoraši, članovi društva koji su osmislili i poseban projekt te za njega dobili novac iz fondova Europske unije. Predsjednik HDLSKL Osječko-baranjske županije Damir Buljević pojasnio je kako je ta podružnica jedina stradalnička udruga koja je za neki svoj projekt ostvarila potporu iz EU fondova. Program za cjeloživotno učenje i njegov podprogram Grundtvig ostvaren je u suradnji s partnerima iz Njemačke, Austrije, Poljske i Estonije, a poduprili su ih i Poljoprivredni fakultet u Osijeku, profesori engleskoga i hortikulture. Članovi HDLSKL posjetili su partnere u navedenim zemljama, upoznali ljude iz brojnih udruga te naučili puno korisnih pojedinosti o uzgoju bilja na tradicionalne načine u tim zemljama, a to je i bio cilj međunarodnog projekta. U sadnji trajnica, grmova i cvijeća kod spomen obilježja u Nemetinu udruzi je pomogla gradska uprava Osijeka koja je omogućila vodu za zalijevanje parka. 

Damir Buljević najavio je kako mu je želja napraviti sličan park u Vukovaru, na Ovčari. 

Sudionike projekta posjetio je danas i gradonačelnik Ivica Vrkić koji je pohvalio dobru ideju i vrlo koristan i vrijedan rad braniteljskih udruga. Najavio je i pomoć grada u budućim sličnim akcijama.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.