Hrvatski radio

Radio Osijek

Bolt električni romobili za iznajmljivanje u Osijeku

21.04.2021.

12:18

Autor: Željko Kovačević

Žana Gamoš (foto Ž. Kovačević)

Žana Gamoš (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Treća najbrže rastuća kompanija u Europi u 2020 prema Financial timesu, koja je 2018 ostvarila prihod od preko 80 milijuna eura, u Osijeku je danas predstavila novi projekt električnih romobila za iznajmljivanje.

Estonska digitalna tvrtka za usluge dostave Bolt u ovoj je godini od Međunarodne financijske korporacije (IFC), članice grupe Svjetske banke, dobila 20 milijuna eura za širenje na tržištima u nastajanju, uključujući Hrvatsku. Bolt je osnovan 2013. godine i ima preko 50 milijuna korisnika u više od 40 zemalja, uspješno konkuriraju Uberu u istočnoj Europi, ali i u većim afričkim gradovima. Sjedište je kompanije u Tallinnu, a nudi usluge dostave hrane i paketa i najam skutera. Prošle je godine Bolt dobio 100 milijuna eura od londonske investicijske tvrtke Naya Capital Management u sporazumu kojim je procijenjen na 1,7 milijardi eura.

Predstavnici tvrtke i zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš danas su kod osječkog Pješačkog mosta novinarima predstavili projekt iznajmljivanja Bolt električnih romobila.

Usluga najma Bolt električnih romobila dostupna je od 2018. i dosad je uspješno implementirana u više od 50 gradova i 15 država. U okviru šestomjesečnog projekta, Grad Osijek će bez naplate ustupiti javne površine u svrhu realizacije projekta. Pilot projektom bit će omogućena usluga kratkoročnog najma električnih romobila putem postojeće aplikacije Bolt, a cilj je daljnje unaprijeđenje alternativnih oblika održive i ekološki prihvatljive mobilnosti te doprinos smanjenju zagađenja zraka i rasterećenje prometa, istaknuli su iz grada.

Cijena iznajmljivanja je 0,75 kuna za minutu vožnje.

https://bolt.eu/hr/scooters/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.