Hrvatski radio

Radio Osijek

Booking.com: Osječko-baranjska županija najsrdačnija regija u Hrvatskoj

08.02.2023.

11:38

Autor: Radio Osijek/TM

Booking.com: Osječko-baranjska županija najsrdačnija regija u Hrvatskoj

Booking.com: Osječko-baranjska županija najsrdačnija regija u Hrvatskoj

Foto: Screenshot / -

Booking.com već tradicionalno početkom godine dijeli nagrade Traveller Review Awards, a ove godine Hrvatska je među top pet najnagrađivanijih zemalja. Posebna nagrada ove vodeće svjetske online tvrtke na području putovanja stiže za Osječko-baranjsku županiju kao predvodnicu kontinentalnog turizma u Hrvatskoj. 

Iako se među prestižnim destinacijama nalazi prvi put otkako postoji dodjela ove nagrade, korisnici online platforme Osječko-baranjsku županiju proglasili su najsrdačnijom regijom u Hrvatskoj.

„Ovogodišnja odredišta na popisu Najsrdačnijih mjesta na svijetu nalaze se na pet kontinenata te ubrajaju skrivene obalne dragulje, ruralna odredišta okružena zapanjujućim prirodnim ljepotama te čak i jednu užurbanu metropolu, a priznanje za svoju gostoljubivost primit će rekordnih 1,36 milijuna pružatelja usluga putovanja, među kojima je i 64.206 partnera u Hrvatskoj. Na prvom mjestu nalazi se slikoviti gradić Polignano a Mare, smješten na južnoj jadranskoj obali Italije, u regiji Puglia, a prate ga Hualien City u Tajvanu te San Sebastián u Španjolskoj”, javljaju iz Osječko-baranjske županije.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić drži kako je to potvrda slavonske i baranjske gostoljubivosti o kojoj se često govori: „Prednost naše županije, uz prirodne ljepote, rijeke, Kopački rit, dvorce i nepregledne vinograde je bogata i autohtona eno i gastronomska ponuda te domaćini koji svakog gosta dočekuju širokog osmijeha i otvorenog srca. Često ćete čuti kako naši turistički djelatnici kažu da oni koji jednom dođu kao gosti, idući puta se vraćaju kao prijatelji. Osječko-baranjska županija svoj doprinos razvoju kontinentalne turističke destinacije daje nizom potpora za razvoj svim dionicima u turizmu te organizacijom brojnih manifestacija koje podižu ponudu na jednu višu razinu”, kaže Anušić.

U prilog tome govore i podaci iz e-vizitora prema kojima u prošloj godini Osječko-baranjska županija bilježi čak 40% turista više nego godinu prije.

Rekordne su to brojke čak i u odnosu na 2019. godinu koja je na razini Hrvatske, pa tako i Osječko-baranjske županije bila rekordna godina u turizmu. U odnosu na 2019. godinu ostvareno je 2,6% više noćenja i 0,96% više dolazaka.

„Još jedan povijesni rekord bilježimo u rujnu prošle godine kada je ostvareno čak 31.548 noćenja. Povećan broj dolazaka i noćenja ostvaren je i u svibnju i listopadu, a prošle godine prvi put bilježimo povećanje broja turista i u ljetnim mjesecima, osobito u lipnju i kolovozu što govori da turizam na kontinentu ima potencijal razvoja tijekom cijele godine”, ističe župan Anušić.

„Nagrada koja je Osječko-baranjsku županiju istaknula kao najsrdačniju u Hrvatskoj zasigurno će pridonijeti razvoju turističke ponude, a vidljivost koju time dobivamo na svjetskoj razini, potaknut će brojne nove goste da se zapute u upoznavanje hrvatskog istoka”, stoji u priopćenju iz Osječko-baranjske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.