Hrvatski radio

Radio Osijek

Brođani štede i čuvaju okoliš

11.06.2014.

16:06

Autor: Višnja Ružojčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Slavonskom su Brodu danas potpisani ugovori s dvadeset vlasnika obiteljskih kuća kojima će Brodsko-posavska županija i Fond za zaštitu okoliša sufinancirati obnovu pročelja i ugradnju vanjske izolacije. Poduzetni građani tako će postići znatne uštede energije, ali i pridonijeti smanjivanju emisije štetnih plinova. Procjenjuju kako bi uloženi novac mogli vratiti za pet godina.

Đuro Lučić iz Slavonskoga Broda sredstvima Brodsko-posavske županije i Fonda za zaštitu okoliša pokrit će polovinu od osamdesetak tisuća kuna vrijedne investicije. Planira obnoviti fasadu i ugraditi termo izolaciju od stiropora. "Ta će mi sredstva naravno jako dobro doći. Investicija je velika, a vremena su krizna. Ali očekivali smo ovakve projekte nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju", kaže Lučić. 
T
ihomir Kiter uložit će i više vlastitih sredstava: "Ionako sam mislio raditi fasadu. Riječ je o novoj kući, a očekujem kako će mi se investicija ipak  isplatiti."
Još osamnaest vlasnika obiteljskih kuća potpisalo je sa županijom ugovore o sufinanciranju projekata energetske učinkovitosti. "Udjel Županije i Fonda maksimalno će iznositi 37,5 tisuća kuna po jednom objektu. Ako je investicija veća od 75 tisuća kuna, ostatak snosi vlasnik obiteljske kuće", objašnjava resorni pročelnik Miroslav Jarić.
Županija se na natječaj za povlačenje sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša javila prije dvije godine. Upita je bilo jako puno, ali nakon objave uvjeta za sufinanciranje mnogi su odustali.  "Oni su pretpostavljali da će se sufinancirati stiropor za izolaciju debljine pet centimetara. Propisano je da debljina mora biti bar 10 centimetara", kaže Jarić.
Potpisnici ugovora svoje investicije moraju dovršiti do kraja listopada. Tek tada županija će se moći prijaviti na novi natječaj. No, dobra je vijest da su se nakon početne uspavanosti probudili i gradovi i općine, pa su se ove godine kandidirali za povlačenje sredstava iz Fonda. Građani mogu računati i na veći postotak sufinanciranja projekata kojima je cilj ušteda energija i čuvanje okoliša.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.