Hrvatski radio

Radio Osijek

Brodska će djeca ipak dobiti asistente u nastavi

06.11.2014.

15:15

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Slavonski Brod pronaći će novac za financiranje asistenata u nastavi. Dobra je to vijest nakon što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odbilo projekte tamošnjih udruga pa su djeca s posebnim potrebama u svim gradskim školama ostala bez pomoćnika u nastavi.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara tvrdi da je Ministarstvo oštetilo gradove poput Slavonskog Broda i Petrinje na natječaju za potpore kojima se financira rad asistenata u nastavi s učenicima koji imaju posebne potrebe.
Resorno ministarstvo je najavilo kako će potporu ministarstva za asistente dobiti oni, koji nisu dobili potporu iz sredstava EU, međutim sad su poručili da u slučaju kad ju dobije županija, gradovi neće dobiti potporu, rekao je Duspara odgovarajući na pitanja novinara nakon što je Županija brodsko-posavska predstavila potpore koje je dobila za asistente. "U ovom gradu postoji potreba za četrdesetak asistenata, a sada nisu dobili ni jednog. Do sada su 24 dječaka i djevojčice koristili tu potporu kroz različite programe, a još su zatraženi asistenti za šesnaestero djece. Grad Slavonski Brod sada pokušava naći hitno rješenje za djecu koja su već koristila pomoć asistenata", kaže Duspara koji smatra kako je ovo čista diskriminacija invalidne djece Slavonskog Broda u odnosu na ostalu djecu iz Republike Hrvatske. Naime svi asistenti za koje je financiranje osiguralo Ministarstvo raspoređeni su po seoskim školama i u školi u Novoj Gradiški.
Zamjenica brodsko-posavskog župana Dunja Magaš zadovoljna je odobrenim sredstvima za 17 asistenata, ali napominje kako je to daleko manje od traženog broja. Naime, prema istraživanju koje je provele Brodsko-posavska županija, pomoć asistenata prilikom odlaska u školu i u učenju treba 320 djece.
I dok asistentica Irena Čuljak koja pomaže jednoj djevojčici u osnovnoj školi u Vrpolju kaže kako su svi nastavnici primijetili da je već u tri dana ta djevojčica napredovala, devetogodišnji Luka Sojčić ne zna kako bi dalje bez njegove asistentice Vesne Zlatarević. Ona je uz njega od ponedjeljka kao volonter.

A na kraju, već i djeca zaključuju kako u Hrvatskoj funkcionira sustav, pa je jedan mališan, kad je razmislio, rekao kako "vjeruje da će to biti riješeno kad mediji potaknu političare".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.