Hrvatski radio

Radio Osijek

Broj novih ovisnika smanjen, ali problem nije ništa manji

13.05.2014.

16:25

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku se održava dvodnevna edukacija sudaca, državnih odvjetnika, odvjetnika te predstavnika USKOK-a i Ministarstva unutarnjih poslova o suzbijanju zlouporabe droga. Pozvani su predstavnici iz pet slavonskih županija.

Ravnatelj Vladina ureda za suzbijanje zloporabe droga Željko Petković rekao je otvarajući skup kako je cilj sve sudionike u lancu borbe protiv droga i prevencije vezane uz njihovu zloporabu upoznati s novim opasnostima koje vrebaju mlade. Riječ je među ostalim o mnogim novim sintetskim drogama čije konzumiranje ima nesagledive posljedice. Rekao je kako je posljednjih godina broj novih ovisnika smanjen, no to ne znači da je problem manji budući da sofisticirane tehnologije i mogućnosti koje mladi imaju stvaraju i nove probleme. Osim državnih tijela, sudstva, školstva i ostalih, posebno je važna uloga roditelja u prevenciji, istaknuo je Petković, dodajući kako roditelji, nažalost, često kasno prepoznaju da im je dijete u paklu droge.
Ravnateljica Centra za prevenciju ovisnosti i članica povjerenstva za suzbijanje zloporabe droga u Osječko-baranjskoj županiji Marija Kribl istaknula je kako su strašne posljedice konzumacije novih sintetskih droga. Navela je primjer desetorice mladih koji su nakon konzumacije sintetskih droga bili u teškom stanju s halucinacijama i ostalim poremećajima. Poručila je kako je nužno da se roditelji znatno više uključe u prevenciju zloporabe svih vrsta droga kod svoje djece. Kribl je izrazila zadovoljstvo što je Osječko-baranjska županija pri dnu po broju ovisnika u Hrvatskoj, ocjenjujući da je u tom važnu ulogu odigrao i Centar za prevenciju ovisnosti koji u Osijeku djeluje 15 godina.
U dva dana na skupu će biti obrađene mnoge teme, među kojima i rad policije kroz prezentaciju kompleksnih kriminalističkih slučajeva, a predavanje će održati i predstavnik osječkoga Državnog odvjetništva. Bit će riječi i o ulozi interneta u razvoju tržišta droge.
Po podatcima Vladina ureda za suzbijanje zloporabe droga, 2012. godine u Europi su otkrivena čak 73 nova spoja koji oponašaju učinke 'klasičnih' droga, 2013. godine 82, a u nekoliko mjeseci ove godine već 22 nova spoja. U Hrvatskoj je 2012. godine zaplijenjeno pet novih psihoaktivnih tvari, 2013. otkriveno je još 12 novih droga, a u nekoliko mjeseci ove godine četiri nove tvari. Njihov broj svake godine progresivno raste, a o posljedicama njihova djelovanja nema mnogo pouzdanih informacija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.