Hrvatski radio

Radio Osijek

Brže liječenje srčanih bolesnika

05.11.2014.

13:31

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar zdravlja Siniša Varga pustio je danas u rad drugi laboratorij za kateterizaciju krvih žila smješten na Klinici za unutarnje bolesti u sklopu Kliničkog odjela za bolesti srca i krvožilnog sustava KBC- a Osijek.

Vrijednost laboratorija procjenjuje se na nešto više od deset milijuna kuna. Riječ je o izuzetno vrijednom ulaganju koje će pridonijeti bržem zbrinjavanju i liječenju srčanih bolesnika,rekao je zamjenik sanacijskog ravnatelja KBC-a Osijek, dr.Vladimir Borzan.Poznato je kako ovo područje, na žalost, prednjači na ljestvici smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.Čak 54 % stanovništva umire od srčanih bolesti, podsjetio je ministar zdravlja Siniša Varga. Srčani bolsnici ne trebali čekati na ovakve intervencija i stoga će dva kateterizacijska laboratorija  dobro doći ovom području. Ministar Varga najavio je i daljnja ulaganja u modernizaciju dijagnostičke opreme u sklopu Odjela za intervencijsku radiologiju.

Ministar zdravlja Siniša Varga istaknuo je da je osječki KBC bolnica od velikog regionalnog značaja, jer svi građani od Virovitice do Iloka, kojima zatreba kateterizacija srca, gravitiraju prema njoj. Dosad je zbog neredovitog obnavljanja opreme često dolazilo do kvarova, a sada su uz nove uređaje potpuno popravljeni stari, pa je za iduće razdoblje osigurano nesmetano pružanje usluga kateterizacije srca, što je iznimno važno za spašavanje života.Varga je upozorio kako je više od 48 posto smrtnih slučajeva u Hrvatskoj vezano za bolesti krvožilnog sustava i infarkt miokarda, a u Slavoniji, zbog načina prehrane i životnih navika, taj postotak iznosi čak 54 posto.Ministarstvo zdravlja će razmotriti mogućnost cjelovitog unapređivanja primarne zdravstvene zaštite, mreže domova zdravlja i ljekarni u Osječko-baranjskoj županiji, kako bi se u postojećim financijskim okvirima pružila maksimalno moguća zdravstvena skrb, obećao je Varga.

Pomoćnik sanacijskog upravitelja osječkog KBC-a Vladimir Borzan ocijenio je da će novi laboratorij i nova sala za koronarografiju omogućiti pružanje kompletne i kvalitetnije usluge pacijentima bolnice koja pokriva područje s oko 900.000 stanovnika. Na novinarski upit što će kao ministar poduzeti u vezi s tučnjavom dvojice liječnika na zagrebačkoj Klinici za traumatologiju Varga je odgovorio kako se "ljudsko ponašanje ne može regulirati ministarskim ovlastima, niti dekretima". On se nada da se radi o problemima na osobnoj, a ne stručno-medicinskoj razini, a Ministarstvo ispituje taj incident kako bi se utvrdio točan povod.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.