Hrvatski radio

Radio Osijek

Centar za razvoj mliječnih proizvoda

20.02.2014.

01:26

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Centar za razvoj mliječnih proizvoda bit će središte potpore mljekarima s područja Virovitičke županije i kontinentalne Hrvatske

Virovitičko – podravska županija pokrenula je novi projekt Centra za razvoj mliječnih proizvoda. Riječ je o budućem istraživačko-proizvodnom projektu kojim županija želi osigurati održivost i razvoj sektora mljekarstva na području kontinentalne Hrvatske. Planirani Centar zamišljen je kao središte znanstvene, ali i praktične podrške potpore malim i srednjim mljekarima te kao pokretač istraživačkih aktivnosti u mliječnom sektoru.

Centar bi se trebao graditi u Poduzetničkoj zoni III u Virovitici na površini od oko 1.500 četvornih metara, a pružat će usluge prerade mlijeka za proizvođače s područja Virovitičko-podravske županije u krugu od 40-ak kilometara. Bavit će se i razvojnim istraživanjem kroz korištenje novih tehnologija te razvojem i stvaranjem inovativnih mliječnih proizvoda u suradnji sa znanstvenim institucijama za prerađivače mlijeka sa područja kontinentalne Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta je 36 milijuna kuna, planira se otvaranje 10 novih radnih mjesta, a planirani početak rada Centra je krajem 2015. godine. Virovitičko-podravska županija uložila je do sada oko 500 tisuća kuna u pripremu dokumentacije za projekt, a grad Virovitica darovao je zemljište. Projekt je kandidiran i za sredstva iz EU fondova, a ako bude prošao Europska bi unija sufinancirala 90% ukupnih troškova.

Centar će pružati i usluge transfera tehnologije, izrade nulte serije novog proizvoda, kontinuiranog istraživanja tržišta mlijeka i mliječnih proizvoda te usluge informiranja, edukacije, brendiranja, marketinga i promocije mljekarskog sektora. 

Koliko je važno učiniti nešto za razvoj mljekarsje proizvodnje govori i podatak da je 2012. godine u Virovitičko-podravskoj županiji isporučeno čak 3.9 milijuna kilograma mlijeka manje u odnosu na 2009. godinu, pri čemu je isporuka pala s 25 milijuna kilograma na 21,2 milijuna kilograma sirovog mlijeka godišnje. Alarmantni su i podaci o padu broja farmera, s 929 u 2007. na svega 571 farmera u 2012. godini.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.