Hrvatski radio

Radio Osijek

Četrnaesti Dan narcisa u Osijeku

22.03.2014.

10:43

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan je narcisa, vrijeme za još jedno upozorenje ženama na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Tradicionalna akcija održana je na Trgu Ante Starčevića u Osijeku.

Koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za Osječko-baranjsku županiju doktor Tibor Santo istaknuo je još jednom kako je karcinom dojke vodeći uzrok smrti od karcinoma i u Hrvatskoj i u Osijeku. Brojke pokazuju kako je još uvijek potrebno pozivati žene da redovito odlaze na preglede i učine sve kako bi se rak što prije otkrio jer je u toj situaciji izlječiv te umjesto smrtonosne može postati obična kronična bolest. "Oko 200 žena godišnje u Hrvatskoj oboli od raka dojke, a 80 umre i četiri posto umrlih od raka su žene s rakom dojke", rekao je doktor Santo. 

Žene se ne bi smjele oglušiti na pozive da dođu na preglede, posebice one između 50 i 69 godina kojima se pozivi redovito upućuju, no i mlađe žene samokontrolom i samopregledima lako mogu utjecati na svoje zdravlje.

Dan narcisa u Osijeku tradicionalno organizira i Kluba Mammae koji okuplja žene liječene od raka dojke, a skup su u ime grada Osijeka pozdravili Romano Kristić te Dragan Vulin, zamjenik osječko-baranjskog župana. Nastupili su Osječki zumbići, a program je vodila glumica Anita Schmidt. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.