Hrvatski radio

Radio Osijek

Cijene naftnih derivata prepuštene tržištu

20.02.2014.

02:08

Autor: Davor Lončarić/HRTweb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U ponoć je stupio na snagu novi Zakon o tržištu naftnih derivata prema kojem će kompanije slobodno određivati cijene benzina.

Građanima ostaje da izaberu najpovoljniju naftnu kompaniju, odnosno benzinsku postaju. Cijene će se moći mijenjati i više puta dnevno. Iz resornog ministarstva tvrde kako će Vlada i dalje imati mehanizme zaštite potrošača.

Vlada će moći, u cilju zaštite potrošača, uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate, za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana. Ta će se odredba primjenjivati samo u slučajevima izvanrednog i velikog poremećaja opskrbe tržišta nafte, izjavio je Tomislav Cerovec, glasnogovornik Ministarstva gospodarstva.

U Ini pozdravljaju novu regulativu s obzirom na to da je takva praksa prihvaćena u većini zemalja Europske unije, kao što su primjerice Austrija, Njemačka ili Francuska. 

Smatramo kako je dolaskom konkurencije na domaće tržište to jedini logičan i prihvatljiv način jer je, zbog zakona ponude i potražnje, tržište ipak najbolji regulator i ujedno najprirodniji način formiranja cijene, priopćila je Ina.

Koja će biti nova cijena naftnih derivata građani će doznati već sutra kad počinje liberalizacija, no stručnjaci ističu kako će takvo tržište pridonijeti novim investicijama kao i dugoročnim pozitivnim efektima na gospodarstvo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.