Hrvatski radio

Radio Osijek

Cjepivo protiv gripe u ambulantama

13.11.2014.

12:25

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pripremajući se za nadolazeću sezonu gripe, Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko - baranjske županije ove je godine osigurao 260.000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva koje je od danas na raspolaganju ambulantama liječnika obiteljske medicine.

Riječ je o inaktiviranom fragmentiranom cjepivu koje u sebi sadrži antigene koji su prilagođeni ovogodišnjoj sezoni gripe, rekao je voditelj Službe za epidemiologiju dr. Karlo Kožul. Cjepivo je namijenjeno svom osobama starijim od 65 godina, teškim kroničnim bolesnicima i njihovim kućnim kontaktima kako se nebi zarazili izvan doma i prenijeli bolest ukućanima posebice onima koji se nebi smjeli cijepiti protiv gripe.

Osim kroničnih bolesnika obuhvaćene su sve osobe zaposlene u zdravstvu i koje njeguju bolesnike u domovima, kućnim posjetama. Djelotvornost samog cjepiva protiv gripe različita je od sezone do sezone, ističe dr. Kožul te naglašava, da ovisi koliko se se cirkulirajući sojevi uspjeli prilagoditi sojevima u samom cjepivu. Obiteljski liječnici i liječnici pedijatri najbolje poznaju stanje djece i znaju pripada li dijete ili odrasla osoba u kategoriju koja se može besplatno cijepiti. S obzirom na ekonomsku situaciju starije osobe i umirovljenici cijepe se besplatno, a svi ostali plaćaju 50 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.