Hrvatski radio

Radio Osijek

Crpilište Topolje baranjski je "Obrovac"

23.07.2014.

16:48

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako već mjesecima upozoravaju na sumnjivo poslovanje Baranjskog vodovoda, pomaka i dalje nema, istaknuli su vijećnici Gradskoga vijeća Belog Manastira, Davorin Bubalović iz HDZ- a i nezavisni vijećnik Robert Janković na konferenciji za novinare.

Održali su ju kod vodocrpilišta u Topolju gdje je trebao biti izgrađen zdenac u sklopu sjevernog baranjskog prstena, najskupljeg projekta Baranjskog vodovoda. Ukupna je vrijednost pet povezanih vodocrpilišta 35 milijuna kuna, no nisu sva dovršena. Janković tvrdi da je "Baranjski vodovod", odnosno njegov direktor Alen Hranić, pogodovao izvršitelju radova čime je oštećena sama tvrtka, korisnici usluga te vlasnici Baranjskog vodovoda.

"Vodocrpilišta u Topolju i Kneževim Vinogradima, koji bi zajedno trebali imati pet bunara najskuplji je projektu povijesti Baranjskog vodovoda . Stoji 35 milijuna kuna, za što su sredstva izdvojena iz državnoga proračuna," objašnjava Janković. Dok su tri bunara u Kneževim Vinogradima ne samo izbušena, već i priključena u sustav, drugi bunar u Topolju nije dovršen, a izvođač je napustio radilište. "Što je tomu razlog – to bi trebale utvrditi mjerodavne institucije, jer je Vodotehnika od Hrvatskih voda naplatila tri i pol milijuna kuna, kao da je projekt gotov, a nije", kaže Janković. "Vodotehnika je trebala izgraditi izvorište u sklopu sjevernoga prstena Baranjskog vodovoda, a na lokaciji ništa nije napravljeno. Na to smo upozoravali belomanastirskog gradonačelnika Ivana Doboša i on se prije dva mjeseca na sjednici Gradskoga vijeća obvezao da će ispitati o čemu je riječ. Na tematskoj sjednici svi su jednoglasno tražili da se u sve uključi USKOK, no gradonačelnik je to odbio uz obrazloženje kako nije vrijeme za takav korak. A Baranjski je vodovod primjer kako se od jedne uspješne tvrtke političkim kadroviranjem može dovesti do propasti", istaknuo je Bubalović.
Janković također upozorava da taj drugi bunar, za koji tvrde da je gotov, nije ni ograđen. Svatko do njega može doći, a ne želi i pomisliti što bi bilo ako bi ga netko zlonamjeran otvorio i nešto u njega bacio, kaže Janković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.