Hrvatski radio

Radio Osijek

Crveni križ počeo s isplatom pomoći

07.07.2014.

11:59

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Počela je isplata novca prikupljenog u humanitarnoj akciji "Hrvatska pomaže". Prvi dio pomoći - 4000 kuna - dobit će 226 stanovnika Strošinaca na isplatnom mjestu u poštanskom uredu Soljani.

Izvršni direktor Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt rekao je kako se nada da će već danas velikoj većini biti isplaćeno 4000 kn. 
"Ovo je prvi dio prve isplate. Čim ona završi, krenut će i drugi dio isplate i mislim da će se raditi o prilično relevantnoj humanitarnoj pomoći"rekao je predsjednik Crvenog križa Grada Zagreba Vlado Jukić.
Glavni odbor Hrvatskoga Crvenog križa donio je odluku da se dodijeli novčana pomoć svakome tko ima prijavljeno prebivalište na poplavljenim područjima s datumom 16. svibnja. Navedeni iznos dijeli se u poštanskim uredima, prema popisu kojim raspolaže Crveni križ. Pozivaju se zato osobe koje trenutačno nisu na tom popisu da se što prije jave društvima Crvenoga križa.
Zbog podjele novca Crveni križ prozivan je danima - od ministra Gordana Marasa, koji kaže da je politika razlog njihova neprimjerena ponašanja, do načelnika i mještana Gunje, koji kažu da se pomoć dijeli na kapaljku. Šteta od poplava u županjskoj Posavini veća je od milijardu i 700 milijuna kuna. 
Odluka o dodjeli po 4000 kuna pomoći donesena je nakon učestalih kritika zbog nedistribuiranja prikupljene novčane pomoći stradalima u poplavi. Načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić gostujući u Dnevniku 3 HTV-a teško je optužio Crveni križ. HCK je zatim priopćio da s novcem koji je prikupio od građana i organizacija za poplavljeno stanovništvo županjske Posavine postupa odgovorno i pažljivo, nastojeći osigurati maksimalnu moguću pomoć jer, navodi, iako velik, prikupljeni iznos nije dovoljan da se osigura sva potrebna pomoć. Iz Crvenoga križa ističu da su dio novca oročili kako bi se osigurala dodatna sredstva do trenutka kada će ljudima ne poplavljenim područjima moći pomoći u opremanju kuća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.