Hrvatski radio

Radio Osijek

Đakovo kandidat za Zlatni cvijet Europe

25.02.2014.

11:33

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Đakovo je od 1.700 prijavljenih gradova ušao u uži krug od 19 koji će se u svojoj kategoriji natjecati za prestižnu međunarodnu nagradu Zlatni cvijet Europe 2014.

Grad Đakovo je, kao hrvatski kandidat u kategoriji gradova s iznad 15.000 stanovnika, predstavljen u Budimpešti gdje je Europska asocijacija za cvijeće i krajobraz (AEFP) održala glavnu skupštinu i gdje se sastao međunarodni žiri Zlatnog cvijeta Europe (Entente Florale Europe). Nagrada Zlatni cvijet Europe dodjeljuje se za hortikulturno uređenje grada, turističku ponudu, komunalnu uređenost, ekološku svijest građana i projekte zaštite okoliša.

Kako je priopćeno iz ureda đakovačkog gradonačelnika Zorana Vinkovića, međunarodni će žiri EFE-a u Đakovu boraviti od 25. do 28. lipnja. Proglašenje pobjednika bit će na završnoj svečanosti sredinom rujna u Szazhalombattu, u Mađarskoj. Izabranim će europskim gradovima i mjestima tada biti uručena priznanja i posebna nagrada „dr. Lucija Čikeš“.

„I ova kandidatura za prestižnu europsku nagradu, nakon brojnih velikih priznanja koje je grad Đakovo dobio u zadnjih desetak godina, od nagrade "Anton Štifanić" Hrvatske turističke zajednice za manifestaciju Đakovački vezovi, Zlatnog cvijeta HTZ-a i Ministarstva turizma kao najuređeniji grad Hrvatske, do priznanja u prestižnim svjetskim publikacijama, pokazuje da je Đakovo grad koji ima uređen okoliš i gradske prostore u cjelini, te da se odlikuje cjelokupnom kvalitetom življenja i estetskom izvrsnosti koja je prepoznata i u europskim okvirima. Za to su zaslužne sve gradske službe i poduzeća, te naravno građanke i građani, kao i Turistička zajednica Grada Đakova kao promotor brojnih aktivnosti. Naravno, želja nam je da Đakovo dostigne nivo kontinentalnog odredišta broj jedan u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe. Nadam se da ćemo svojim daljnjim radom opravdati ovu kandidaturu, te da ćemo se iz Mađarske ove jeseni vratiti sa Zlatnim cvijetom Europe“, ističe u svom priopćenju Zoran Vinković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.