Hrvatski radio

Radio Osijek

14:28 / 01.08.2014.

Autor: Sanja Račić

Dalj-hrvatski Alamo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mimohodom zastava ulicama Dalja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i svetom misom u crkvi svetog Josipa obilježena je 23. obljetnica pogibije 20 redarstvenika Policijske postaje Dalj,15 pripadnika Zbora narodne garde i 4 pripadnika Civilne zaštite.

Prije 23 godine oni su se, zajedno s mještanima, pokušali suprotstaviti nadmoćnijem neprijatelju, ali su nakon šest sati hrabre borbe ubijeni ili brutalno likvidirani. Preživjelom policajcu Josipu Čičku zamjenik ministra unutarnjih poslova i izaslanik hrvatskog predsjednika Evelin Tonković uručio je odlikovanje Red hrvatskog trolista, a molitvu za poginule predvodio je vojni odrinarij Juraj Jezerinac.

U Dalju je prikazan film "Dalj 1991.-hrvatski Alamo", a Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Osječko-baranjske organizirala je javnu raspravu o dosada snimljenom kako bi u filmu što bolje bila prikazana daljska tragedija i hrabrost branitelja. 

Bez političkih govora, počast poginulima odali su predstavnici državne i lokalne vlasti te brojnih udruga iz Domovinskog rata.

Nakon daljske tragedije dogodio se i egzodus stavnovnika Aljmaša, Erduta i Dalja. Šlepovima i čamcima Dunavom i Dravom došli su do Osijeka gdje su u progonstvu proveli sedam godina. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.