Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

24.10.2014.

15:10

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj predsjednik republike Ivo Josipović uručio je danas odlikovanja "Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske" 171 dobrovoljnom darivatelju krvi. Odličja su dobile darivateljice koje su krv dale više od 74 puta i darivatelji koji su krv dali 100 i više puta. Trojica su Osječana – Vlado Bajamić, Antun Džanko i Dražen Dumančić – krv dali 104,102 odnosno 100 puta.

"Posebna ste kategorija dobrotvora jer, ne znajući kome, dio sebe dajete drugima", poručio im je predsjednik Josipović. "U svijetu 5,8 milijardi ljudi mole druge da im daju krv ili pak za nju plaćaju", naglasio je predsjednik Hrvatskog crvenog križa Josip Jelić podsjećajući kako u Hrvatskoj nije tako jer anonimni darivatelji svoju krv daju besplatno i solidarno onima koji je trebaju. "Danas niste anonimni već zvijezde kojima se divimo", poručio im je Jelić.
Zahvalnice i priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi koji su višestruko darivali krv Gradsko društvo Crvenoga križa Osijek uručit će u ponedjeljak. Odličja će primiti sedam žena za 35 i 55 puta darovanu krv, te 52 muškarca koji su krv darovali 50, 75 i 100 puta.
Za poseban doprinos razvoju dobrovoljnog darivanja krvi zahvalnicu će primiti Ignjo Batrnjek (IPK Bare), Marijan Gubina (Auxilium) i Silvestar Vrček (Vesela Grupa).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.