Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan Hrvatske radiotelevizije

15.05.2014.

01:05

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas HRT slavi 88. rođendan Hrvatskoga radija i 58. rođendan Hrvatske televizije.


Radijsko emitiranje u Hrvatskoj počelo je na današnji dan daleke 1926. U 88 godina praćenja i sudjelovanja u životu društva te stvaranja nacionalnog kulturnog blaga HRT bilježi mnoge velike datume i imena. Do današnjeg dana HRT nije samo kroničar nego i aktivni sudionik promjena u društvu. Na 30. obljetnicu početka emitiranja radijskog programa, 15. svibnja 1956., u Tomislavovu domu na Sljemenu proradio je prvi televizijski odašiljač u ovom dijelu Europe. Te je jeseni ostvaren i prvi TV prijenos uživo - otvorenje Zagrebačkog velesajma, koji je označio početak emitiranja programa Televizije Zagreb.

Velika se obljetnica na HRT-u obilježava od jutra polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća pred spomenikom djelatnicima HRT-a poginulima u Domovinskom ratu i druženjem s članovima njihovih obitelji. U Muzeju za umjetnost i obrt bit će otvorena tradicionalna izložba kamermana i snimatelja HRT-a.  Tom će progodom biti uručene godišnje nagrade HRT-a i godišnja nagrada Joško Martinović za najbolju televizijsku reportažu. Obilježavanje obljetnica završava svečanim koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, uoči kojeg će za iznimna postignuća na području radijskog i televizijskog stvaralaštva biti uručena nagrada Ivan Šibl za životno djelo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.