Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan mimoza

18.01.2014.

10:58

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na središnjem osječkom održan je 7. hrvatski Dan mimoza. Organizirao ju je Zavod za javno zdravstvo OBŽ u suradnji s Lions clubom Gea, Gradskom ligom protiv raka i Medicinskom školom kako bi simboličnom prodajom mimoze i podjelom edukativnih materijala informirali građane o mogućnosti sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

U Hrvatskoj je rak vrata maternice na desetom mjestu oboljelosti od te opake bolesti sa 321 novooboljelom ženom u 2011., što čini  3 posto svih zlićudnih bolesti žena. Od 2005. do danas u Osječko- baranjskoj županiji  postupno se smanjuje broj novooboljelih  žena iako je još uvijek visoka smrtnost u odnosu na hrvatski prosjek. U 2013. godini od raka  vrata maternicre umrlo je 10 žena u Županiji. Prema riječima koordinatora Nacionalnog programa i specijalista javnog zdravstva dr. Nikole Kraljika, dobro organizirana zdravstvena zaštita žena jedan je od bitnih čimbenika za očuvanje kvalitete života žena. Od 1. prosinca 2012.  u Hrvatskoj se provodi  Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice i namijenjen je ženama od 25 do 64 godine sa ciljem ranog otkrivanja maligne bolesti. Na žalost, lani se od pozvanih 21.913 žena na pregled kod ginekologa odazvalo svega 9 posto ili 1.975., a to traži poboljšanje modela zdravstvene zaštite uz doprinos koji mora dati i lokalna zajednica. Upravo se Danom mimoza program zaštite želi približiti svim ženama. Više o akciji i brizi za zdravlje govore dr. Kraljik i predsjednik osječke Gradske lige protiv raka Zvonko Erak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.