Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan oslobođenja Osijeka od fašizma

14.04.2014.

11:57

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Okupljanjem je i polaganjem vijenaca u Perivoju kralja Tomislava obilježena je obljetnica oslobođenja Osijeka od fašističke okupacije, 14. travnja 1945.

Uz pripadnike Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijek na spomen-kosturnicu vijence su položile brojne druge delegacije.. Prigodnim se riječima nazočnima obratio Pero Matić, predsjednik osječke udruge, koji je podsjetio na akciju oslobođenja Osijeka i značaj te pobjede na zbivanja NOB-a na ovim prostorima. U rano jutro 14. travnja 1945. godine partizanske jedinice, napredujući iz smjera Josipovca i Sarvaša, oslobodile su grad Osijek od četverogodišnje fašističke okupacije. Prve jedinice koje su ušle u grad bile su Osječka brigada u sastavu 51. divizije Jugoslavenske armije i 8. brigada 36. divizije JA. Oslobođenje Osijeka označilo je kraj fašističkog terora koji je započeo u travnju 1941. kada je razorena sinagoga u današnjoj Županijskoj ulici, a koji se nastavio ubojstvima i deportacijama u logore smrti NDH i Trećeg Reicha najvećeg broja osječkih Židova i Srba, ali i likvidacijom hrvatskog stanovništva u odmazdama ili zbog otpora tadašnjem zločinačkom režimu koji je Europu pretvorio u masovno gubilište. 

                                 

Spomenik žrtvama fašizma u Perivoju kralja Tomislava srušen je u jesen 1991. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.