Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan osvajanja vojarni JNA u Osijeku

16.09.2014.

14:02

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osijek po prvi put nakon 23 godine obilježava obljetnicu oslobađanja svih vojnih objekata i protjerivanje JNA u rujnu 1991.

Bio je to dan pobjede za osječke branitelje jer je Armija napokon protjerana iz grada, nakon što je danima teškim topništvom gađala bolnicu i civile. Na današnji dan hrvatski su im branitelji uništili 10 tenkova i predao im se tadašnji Dom JNA, a 17. rujna morali su napustiti vojarne i zloglasni poligon C. U znak sjećanja i zahvale otkrivena je Spomen- ploča na zgradi nekadašnje Bijele vojarne, sada Sveučilišnoga campusa. Tom je prigodom predsjednik osječke Podružnice Hrvatskog časničkog zbora umirovljeni general Vinko Vrbanac izjavio je kako je napokon vrijeme da sudionici u tim akcijama iziđu iz anonimnosti, što će učiniti i objavom knjige, a posebno je važno da tu dolaze djeca i mladi koji uče ili će učiti  o Domovinskom ratu. Osječko- baranjski župan Vladimir Šišljagić podsjetio je na stradavanje civila i na uspjeh hrvatskih branitelja istitčući kako je pomoglo zajedništvo, a upravo i danas treba Hrvatskoj u teškoj gospodarskoj situaciji. Predsjednik osječkoga Gradskog vijeća Anto Đapić izrazio je zadovoljstvo suradnjom gradske uprave i Hrvatskog časničkog zbora na dostojanstvenom obilježavanju oslobađanja vojnih objekata- uvjeta za daljnju obranu grada.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.