Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan policije - sveti Mihael patron policajaca

29.09.2014.

00:03

Autor: Amoreta Bajto/Krunoslav Inhof/Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svake godine 29. rujna, na blagdan svetog Mihovila, zaštitnika policije, hrvatska policija i Ministarstvo unutarnjih poslova RH obilježavaju svoj dan – Dan policije. Policajci Miholje kao svoj dan slave od 1992. godine, a u Osijeku se sjećamo i 60 pripadnika MUP-a palih u Domovinskom ratu.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred sjedišta Policijske uprave osječko-baranjske u znak sjećanja na 60 poginulih policajaca ovih je dana počelo obilježavanje Dana policije i Dan svetoga Mihovila u Osijeku. Na obilježavanju Dana policije i odavanju počasti poginulim policajcima PU osječko-baranjske bili su brojni pripadnici policijskih postrojba, obitelji policajaca poginulih u Domovinskom ratu te čelnici Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Načelnik Milan Baričević rekao je da su policajci u Domovinskom ratu dali golem doprinos, podsjetivši kako je njih 60 dalo život za slobodnu Hrvatsku. Njihove žrtve nikada ne smiju biti zaboravljene, rekao je Baričević. Dodao je kako je PU osječko-baranjska po broju riješenih kaznenih djela najuspješnija u Hrvatskoj te istaknuo važnost dobre suradnje s lokalnom samoupravom, odvjetništvom i građanima. Osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak zahvalio je policajcima na pomoći koju pružaju u kriznim situacijama kao što je bilo i za posljednjih poplava. Dan policije čestitali su policajcima i osječki gradonačelnik Ivica Vrkić i dogradonačelnik Denis Ambruš

Dio aktivnosti održan je u Informativno – edukativno izložbenom centru policije u Avenue Mall-u u Osijeku od srijede do nedjelje.                      

                 

U ponedjeljak 29. rujna:

- od 9 do 14 sati prikaz izvedbe tehnika samoobrane (tzv. „Mala škola samoobrane“) policijskih službenika Interventne jedinice policije Osijek.

-  od 7 do 9 sati te od 18 do 20 sati, policijski službenici  u obilježenom tramvaju koji prometuje na relaciji Višnjevac – Zeleno Polje – Višnjevac putnicima će dijeliti promidžbeni materijal iz Nacionalnog programa sigurnosti u cestovnom prometu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.