Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan polja Poljoprivrednog instituta Osijek

03.09.2014.

14:25

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kukuruz, suncokret i soja trenutačno na poljima dobro izgledaju, pogotovo, ako je primijenjena pravilna agrotehnika. U prosjeku se očekuju i prosječni prinosi, uz uvjet da do žetve više ne bude puno oborina.

Stanje na poljima suncokreta zadovoljavajuće je. Godina neće biti rekordna, ali bi prinosi , uz primjerenu primijenjenu agrotehniku trebali biti na razini prosjeka, naglasio je doktor Anto Mijić s osječkog Poljoprivrednog instituta. Nezahvalno je prognozirati u kakvim će se uvjetima odvijati žetva te uljarice, pogotovo zato jer je suncokret osjetljiv na bolesti. Šuti se i o cijeni, no pretpostavlja se kako će biti niža, nego prošle godine.

Ni kukuruz nije imao idealne uvjete za rast i razvoj, no ljudi koji nisu u toj proizvodnji tvrde kako je on u najboljoj situaciji od svih kultura koje su proljetos zasijane. To nije baš tako, no valja biti oprezan s procjenama o prinosima i kvaliteti zrna. Dosta toga ovisi o vremenu, pojasnio je doktor Antun Jambrović, oplemenjivač kukuruza s osječkog Poljoprivrednog instituta.

Pogled na soju na slavonskim poljima ohrabruje. Kišna razdoblja joj zasada nisu naškodila, istaknula je doktorica Aleksandra Sudarić, oplemenjivačica soje.Svi se nadaju kako kišno razdoblje neće potrajati jer bi to moglo značajno utjecati na kvalitetu zrna kako po pitanju klijavosti tako i po pitanju visina uroda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.