Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

18.11.2014.

07:23

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan je sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 23. obljetnica sloma herojskoga otpora grada u kojemu je tijekom tromjesečne opsade Jugoslavenske armije i srpskih paravojnih postrojba ubijeno ili poginulo oko tri tisuće 600 branitelja i civila.

Iz potpuno razrušenog Vukovara protjerano je gotovo 22 tisuće Hrvata i pripadnika drugih narodnosti, a u srpske zarobljeničke logore odvedeno je više od sedam tisuća branitelja i civila. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskoga rata i danas je još oko 350 hrvatskih branitelja i civila s vukovarskoga područja.

Vukovar mjesto posebnoga pijeteta - pod tim se sloganom održava ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, a program počinje komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće bolnice, iz koje se, u Koloni sjećanja kreće gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskoga rata. Tamo će državna i druga izaslanstva te obitelji poginulih položiti vijence i zapaliti svijeće. Kolonu sjećanja predvode pripadnici 4. bojne 3. gardijske brigade te 204. vukovarske brigade Hrvatske vojske. Molitvu za poginule, ubijene i nestale u obrani Vukovara predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, koji će na groblju služiti misu zadušnicu. 

U večernjim satima, u spomen na poginule i nestale vukovarske branitelje, Dunavom će krenuti "Svjetlosna rijeka sjećanja" -u 17 sati kod dvorca Eltz iz brodica vukovarskih ribara i s obale u rijeku će se pustiti nekoliko stotina upaljenih lampiona. U svim gradovima u Republici Hrvatskoj u 18 sati bit će zapaljene svijeće u počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i građanima Vukovara.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.