Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan vukovarskih branitelja u znaku podjela

24.08.2014.

22:15

Autor: Radio Osijek/ HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U suradnji s ostalim vukovarskim braniteljskim udrugama i potporu grada Vukovara Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara 2003. godine organizirali su "Dan vukovarskih branitelja".

Govoreći o podjeli među udrugama, Penava je rekao kako ga podvojenost ne smeta, ukoliko dolazi tijekom demokratske rasprave i odlučivanja,ali da "nakon što većina nešto dogovori, treba stati iza toga, bez obzira slagali se ili ne".m"Volio bih da smo ovdje danas bili svi skupa, da svi nađu u sebi snagu kako bi opće interese stavili iznad osobnih stavova. Kakav nam je trenutak i u gradu i u državi, samo nas zajedništvo može izvući", rekao je Penava, koji je pojasnio da je prihvatio pokroviteljstvo nad današnjom manifestacijom kako 2014. ne bi ostala bez obilježavanja Dana vukovarskih branitelja te da će se iduće godine taj dan slaviti 10. ožujka, sukladno odluci većine udruga. U ime organizatora, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003. Zdravko Komšić podsjetio je da su na današnji dan prije 23 godine "neprijateljska JNA i domaći četnici krenuli u otvorenu agresiju na Vukovar".
"To je dan kada su se branitelji samoorganizirali, pružili otpor, kada je Luka Andrijanić srušio prva dva neprijateljska zrakoplova, kada je pala prva granata na franjevački samostan u Vukovaru", rekao je Komšić te ocijenio da bi na današnji dan podjele trebale biti prevladane. Unatoč tomu, najavio je da će koordinacija kojoj je na čelu, a u kojoj je šest udruga, i iduće godine Dan vukovarskih branitelja obilježiti na isti datum. "Protivio sam se da bivši gradonačelnik Sabo određuje datum, a protivim se da to čini i današnji gradonačelnik Penava", rekao je Komšić, poručujući da "gradonačelnici dolaze i prolaze i niti jedan ne smije udrugama određivati kada će biti Dan vukovarskih branitelja". U ime Vukovarsko-srijemske županije, vijenac je na Memorijalnom groblju položio dožupan Željko Cirba. U vukovarskoj crkvi sv. Filipa i Jakova misu za sve poginule i nestale predvodio je gvardijan Ivica Jagodić, a obilježavanje Dana vukovarskih branitelja nastavlja se poslijepodne druženjem na prostorima HNK "Radnički".S današnjim danom prije 23 godine počela je tromjesečna agresija na Vukovar, kojega je branilo oko 2.000 naoružanih branitelja. U agresiji je, po podatcima Opće bolnice Vukovar, poginulo 1.624 branitelja i civila, a ranjeno oko 2.500. U srbijanske logore odvedeno je oko 5.000 Vukovaraca, a prognano je njih 22.000.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.