Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan zaštite prirode Hrvatske i Međunarodni dan bioraznolikosti

22.05.2014.

14:30

Autor: Radio Osijek/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan zaštite prirode Hrvatske i Međunarodni dan bioraznolikosti obilježen je danas u Donjem Miholjcu otvorenjem poučne staze i spomenika parkovne arhitekture Perivoja Hilleprand von Prandau.

Poučnu stazu uredila je Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije u suradnji s gradom Donjim Miholjcem. Riječ je o kompleksu dvoraca Hilleprand von Prandau iz 1818. godine i dvorcu Mailath iz 1906. godine oko kojih su iznimno vrijedni i zaštićeni parkovni spomenici kulture.Po riječima zamjenika ravnatelja te agencije Karla Šatvara, u parku oko tih dvoraca zaštićeno je 86 svojti drveća i grmlja te jabuka, krušaka i šljiva. Na poučnoj stazi postavljeno je šest ploča s tekstom o vrijednosti tog perivoja. Posebno je zanimljiv staklenik izgrađen 1872. godine, rekao je Šatvar. Dodao je kako Park posjećuju mnogi građani i učenici te da će im poučna staza biti od koristi, rekao je, dodajući kako su, primjerice, na jednoj ploči podatci o listopadnoj golosjemenjači, stablu koje dostiže starost i do 600 godina. Poučnu stazu otvorio je ravnatelj Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije Gordan Matković u nazočosti gradonačelnika Donjega Miholjca Zorana Kovača te učenika osnovnih škola iz Donjeg Miholjca i Osijeka. U Osječko-baranjskoj županiji zakonom je zaštićeno 18 područja koja zauzimaju 20,45 posto površine, rekao je Matković i dodao da ta agencija upravlja sa 16 zaštićenih područja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.