Hrvatski radio

Radio Osijek

Dani su sjećanja u Vukovaru, mjestu posebnog pijeteta

17.11.2019.

00:05

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek, arhiva

foto Radio Osijek, arhiva

Foto: - / -

Uoči središnjih događanja programa Vukovar- mjesto posebnog pijeteta, danas će, među ostalim, biti održan i znanstveno-stručni simpozij „Vukovarska bolnica 1991. - dr. Juraj Njavro“ te na Memorijalnom groblju upaljene svijeće na grobovima poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja.

Kod zavjetne kapelice "Put spasa" u 16 će sati, uz molitvu, biti položeni vijenci i upaljene svijeće, u 17 i 30 u Hrvatskom domu će biti održana 6. Večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara, od 19 sati će u dvorištu bolnice mladi Vukovarci predvoditi molitvu za žrtve srpske agresije na Vukovar 1991, program će pratiti klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice a svijeće će biti upaljene uz spomen- obilježje Slomljeno srce. Izravni prijenos iz bolnice možete pratiti u programu Radio Osijeka od 19 sati. Iz kruga vukovarske bolnice krenut će sutra i Kolona sjećanja. 

Ratna bolnica jedan je od simbola stradanja grada, prva granata na nju je pala 15. kolovoza 1991. godine a te je jeseni gađana i sa 700 projektila svakoga dana. Kroz nju je prošlo 4 tisuće pacijenata, obavljeno je oko 2500 operativnih zahvata. Najmlađi ranjenik imao je šest i pol mjeseci, najstariji 88 godina.

Podrum bolnice vrlo brzo postao je mjesto koje nije trebao biti, prostor za pacijente i ranjenike, za operacije, 24-satni život bolničkog osoblja, radili su s minimalnom opremom i materijalom a maksimalnim naporom i predanošću, nije bilo struje, vode, bunarsku vodu su im nosili vukovarski branitelji, skupljali su kišnicu. Sve to na kraju 20. stoljeća. Podrum je danas memorijalno mjesto, posjetitelji mogu vidjeti multimedijalni prikaz zbivanja unutar ratne bolnice tijekom jeseni 1991. godine. Ulaz natkriva veliki crveni križ, deformiranog oblika, nalik onima što ih je u jesen 1991. godine bolničko osoblje postavljalo na krov i dvorište vukovarske bolnice da je tako označe i zaštite. Nažalost, u tome nisu uspjeli.

Bolnica i ranjenici, zaštićeni međunarodnim konvencijama, sustavno su trpjeli napade i razaranje. U sramotnom kršenju svake ljudskosti i civilizacijskih normi, ranjenici su odvedeni na Ovčaru, na Ovčari je pogubljeno i 19 članova bolničkog osoblja, 10 poginulo na radnom mjestu. Još nije poznata sudbina svih odvedenih na Ovčaru, u masovnoj grobnici pronađeni su posmrtni ostaci 200 ubijenih.

„Bilo je tako da niti jedan normalan čovjek ne može pojmiti koliko se ljudske mržnje i zla može izliti kroz stotine, tisuće topovskih granata i bombi. Ali, imali smo strahovitu volju i želju da pomažemo, pružimo najbolje što možemo i dokazali smo da to možemo, bez obzira što smo prošli kalvariju, logore i ubijanja. Još uvijek ne znamo gdje su naši prijatelji i članovi obitelji”, svjedočila je o tom vremenu ratna ravnateljica bolnice doktorica Vesna Bosanac.Takozvana JNA iz vukovarske je bolnice odnijela cjelokupnu madicinsku dokumentaciju pa se ni danas ne mogu utvrditi svi podaci o posljednjim danima ranjenika.

Tijekom opsade Vukovara kršene su mnoge međunarodne konvencije a humanitarni konvoji upućeni prema bolnici do nje nisu stizali, mnoge su velikosrpske postrojbe opljačkale. Bolnica je bila istaknuti primjer naravi agresije, postala je simbol otpora i stradanja. Liječnici bez granica, mjesec dana prije pada grada, uspjeli su posredovati kako bi iz bolnice izašlo 100 ranjenika no to je ,na žalost, bila i jedina akcija spašavanja ranjenika.

Vukovarska bolnica mjesto je i s kojega će sutra krenuti kolona sjećanja prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Središnje obilježavanje Dana sjećanja počet će paljenjem svijeća koje će djeca vukovarskih osnovnih škola upaliti duž 5 i pol kilometara dugog Križnog puta kojim će proći Kolona sjećanja. U 10 će sati u krugu bolnice biti održan program „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“ nakon čega će krenuti kolona predvođena vukovarskim braniteljima i članovima obitelji poginulih, ubijenih, nestalih, nasilno odvedenih i umrlih branitelja Vukovara. Iza njih će koračati povijesne postrojbe, državni vrh te tisuće građana iz svih dijelova Hrvatske ali i oni koji iz drugih zemalja dolaze odati počast žrtvama. Kolona sjećanja proći će put do Memorijalnog groblja, nakon 2. svjetskog rata , mjesta najveće masovne grobnice s 938 žrtava. Spomen na njih čuvaju bijeli križevi uz koje će građani sutra, dolazeći na groblje, položiti ruže.
Od listopada u Vukovaru je još jedan spomen na poginule, umrle u logorima, nestale - na spomen- obilježju u dvorištu Franjevačkog samostana objavljen popis vukovarskih žrtava, njih 2717.
Na Memorijalnom groblju, kod spomenika, molitvu za žrtve na Memorijalnom groblju predvodit će monsinjor Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski , koji će, nakon što izaslanstva državnog vrha, branitelja, grada i županije polože vijence, predvoditi svetu misu za sve žrtve Domovinskog rata. Program obilježavanja nastavlja se u 17 sati „Svjetlosnom rijekom sjećanja“, polaganjem svjetiljki u Dunav.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.