Hrvatski radio

Radio Osijek

Dobrobit Kopačkoga rita

03.04.2014.

12:07

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu projekta "Parkovi Dinarskoga luka", danas se u tikveškom dvorcu održava radionica o procjeni dobrobiti Parka prirode Kopački rit.

Zašto želimo razumjeti vrijednost i dobrobit  zaštićenih područja i na koji način to možemo procjenjivati- tema je  današnje radionice organizirane u Bio-ekološkoj stanici tikveškoga dvorca. Svi znamo što nam znači Kopački rit, ali tek stručne motode trebaju dati odgovor kako sačuvati i predstaviti taj ekosustav. Kako bi se upoznali s metodologijom, sudionici skupa su skupno rješavali posebni upitinik za procjenu dobrobiti zaštićenih područja. Metodologija je dizajnirana kako bi svim institucijama uključenim u zaštittu prirode pomogla u prikupljanju i usporedbi informacija o ukupnoj dobrobiti, jer, kako je rečeno, jedna od ključnih tema  u zaštiti prirode postalo je prepoznavanje vrijednosti zaštićenih područja kao i vrednovanje  usluga ekosustava. Do sada je procijenjeno 25 takvih prostora u 7 zemalja regije: Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Njihovo umrežavanje i suradnja  pomoći će u očuvanju okoliša, njegovim prilagodbama na klimatske promjene te razvoju održivoga turizma. Radionicu, ali i proljetnu ljepotu Kopačkoga rita te nove turističke ideje, zabilježili smo u razgovoru sa stručnom savjetnicom za prodaju i prezentaciju u Parku prirode Kopački rit Renatom Forjan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.