Hrvatski radio

Radio Osijek

Dobrovoljno polazili praksu pa dobili posao!

03.11.2014.

13:03

Autor: Samir Klasiček

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na temelju sporazuma o znanstvenoj i stručnoj suradnji između Hrvatske udruge poslodavaca i Ekonomskog fakulteta u Osijeku, realiziran je pilot projekt u sklopu kojeg je 30 studenata završnih godina dobrovoljno polazilo praksu u tvrtkama - članicama HUP-a.

Iskustva su razmijenili na skupu pod nazivom „Susret znanosti i gospodarstva“ koji je održan na Ekonomskom fakultetu.

Zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić rekao je kako je u projektu sudjelovalo 16 tvrtki – članica HUP-a iz 5 županija naše regije. Projekt je studentima donio suočavanje s realnim tržištem rada, problemima u gospodarstvu i poslovanju, a koristio je i tvrtkama.

- Ti mladi ljudi sa sobom nose nova znanja i spoznaje koje su u nekim tvrtkama možda malo zastale. Pridonijeli su i promjeni nekih procesa koje će podignuti razinu poslovnosti i profitabilnosti tih tvrtki – rekao je Jakelić

Za neke je uključivanje u ovaj projekt značilo i puno više od prakse.

- Najveći uspjeh ovih praksi je u tome što su se studenti, kako smo i pretpostavljali, ne samo uključili u svijet rada nego je njih troje dobilo i posao – istaknuo je, ne krijući zadovoljstvo, dekan Ekonomskoga fakulteta Vladimir Cini

Većina se okupljenih složila  kako je razmjena iskustava i znanja obostrano korisna.

- Ovakva povezanost teorije i prakse ustaljena je u svijetu i takvo što trebalo nam je već dugi niz godina – ustvrdio je polaznik prakse, danas već magistar ekonomije Salvatore Bilobrk.

Projekt, ocijenjeno je, predstavlja značajan iskorak ka većem utjecaju gospodarstva na obrazovanje i kada je riječ o kreiranju novih nastavnih programa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.