Hrvatski radio

Radio Osijek

Dodijeljene Zlatne kune

27.10.2022.

15:02

Autor: HRT Radio Osijek

dobitnici priznanja

dobitnici priznanja

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

U Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Osijek dodijeljeni su godišnja priznanja i plakete "Zlatna kuna" za najuspješnije tvrtke u Županiji. Podijeljeni su u kategorijama velike, srednje i male tvrtke.

Priznanja i plakete "Zlatna kuna" dodijeljuje se tvrtkama koje su u prethodnoj godini ostvarile zapažene gospodarske i financijske rezultate, a sve prema nekoliko kriterija iz godišnjih izvještaja Financijske agencije. Tako je u kategoriji velikih tvrtki priznanje po treći puta dobio našički NEXE kao vodeći proizvođač svježeg betona koji svoje tvrtke ima i u Srbiji i Bosni i Hercegovini. S kapacitetom proizvodnje od 1,1 milijuna tona cementa i namala, tvrtka je vodeći proizvođač, a prošle godine ostvarila je 10 posto veći prihod nego prethodne godine. 

Priznanje u kategoriji srednje velikih tvrtki dobila je digitalna agencija "COBE" koja se bavi razvojem mobilnih i web aplikacija. Iako radi i za hrvatsko tržište više od 95 posto poslovanja usmjereno je prema inozemstvu. 

U kategoriji malih tvrtki priznanje je zaslužila također informatička tvrtka "DICE Digital Innovation Center" koja je u prošloj godini ostvarila prihod za gotovo 130 posto veći nego prethodne godine. Kao i COBE, tvrtka DICE je uglavnom usmjerena prema inozemnim tržištima. Prosječna plaća, kako je istaknuto, je oko 10 tisuća kuna neto.

Predsjednik HGK - Županijske komore Osijek Zoran Kovačević, istaknuo je da su prošle godine najveći rast zabilježile IT tvrtke, a doprinos rastu gospodarstva u županiji, koje je poraslo za oko 5 milijardi kuna, najviše su dali u području prehrambene industrije, poljoprivrede i graditeljstva. Čelnik županijske komore na kraju je istaknuo da nas čeka "izazovni kraj ove i početak iduće godine, gdje se očekuje pad investicija i usporavanje rasta, ali se ne očekuje ni približno krizna situacija kao što je bila 2008. i 2009. godine".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.