Hrvatski radio

Radio Osijek

Domaće jabuke s nacionalnom oznakom "Dokazana kvaliteta"

21.10.2021.

12:18

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

U sklopu Svjetskog dana jabuka, 20. listopada, hrvatski su voćari pozvali potrošače da konzumiraju domaću jabuku, u čijoj smo proizvodnji samodostatni. Kvaliteta joj je neupitna, kao i nutritivna vrijednost te zasigurno postoje komparativne prednosti hrvatske u odnosu na uvoznu jabuku.

Iako je zbog mraza i suše urod jabuka ove godine u Hrvatskoj prepolovljen, potrošači neće oskudijevati u tom voću. Jedna je to od rijetkih proizvodnji u voćarstvu u kojoj smo samodostatni. S obzirom da je upravo jabuka nedavno dobila jedinstvenu oznaku Ministarstva poljoprivrede „Dokazana kvaliteta - Hrvatska", potrošač će biti informiran da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti i provjerene kvalitete. Potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice Stjepan Zorić, u sklopu obilježavanja Svetskog dana jabuka istaknuo je kako je jabuka "kraljica voća" i vitaminska bomba. "Ne postoji uzalud  izreka "Jedna jabuka na dan - doktor iz kuće van!". U Hrvatskoj je pod jabukama 6000 hektara, no nasadi su dosta stari. Ove ćemo godine proizvesti 60 000 tona tog voća, no bilo je i sezona u kojima smo proizveli  između 140 000  do 150 000 tona.  Višegodišnji je prosjek oko 80 000 tona. Hrvatska je proizvodnja visoko iznad domaće potrošnje. Jako je važno biti konkurentan s cijenama, jer smo dio zajedničkog europskog poljoprivrednog tržišta. To znači da možemo proizvesti istovjetan proizvod, jednako kvalitetan, iste kakvoće i boje i pod uvjetima kao i kolege iz EU. To doista i mogu hrvatski proizvođači koji koriste najnovije tehnologije. U Hrvatskoj smo dugo vremena imali problem s tržištem prodaje. Disbalans se očitovao u cijeni po kojoj proizvođač proda jabuku otkupljivaču, u odnosu na konačnu cijenu u trgovačkom centru koju je plaćao kupac.  Razlog je bio  nepostojanje infratrukture za čuvanje i trženje jabuka. To je ključ svega. Morate imati smještajne kapacitete za proizvedeno voće da ga odmah uskladištite na primjerenu temperaturu, jer se jabuka u hladnjači čuva do godine dana. Izborili smo se za projekt izgradnje Regionalnog distribucijskog centra u Osječko-baranjskoj županiji te se nadamo da ćemo naše voće u idućoj sezoni tamo smjestiti. Bit će to za nas nova, povoljnija situacija u kojoj ćemo lakše dolaziti do tržišta, lakše ćemo se udruživati i prodavati veće količine jabuka. Trgovački su centri mahom u stranom vlasništu te s njima proteklih godina nismo imali dobrar odnos. Bio nam je onemogućen pristup tržištu, no vjerujemo kako će to promijeniti nedavno dobivena oznaka Ministarstva poljoprivrede "Dokazana kvaliteta - Hrvatska. S tom markicem koju će uočiti svaki kupac želimo pokazati da je domaća jabuka puno kvalitenija od uvozne. Mi upola manje tretiramo jabuke pesticidima i insekticidima i pozivam domaće potrošače da kupuju domaće voće".             

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.