Hrvatski radio

Radio Osijek

Domovinski pokret: "Najskuplja sjetva u povijesti Hrvatske najavljuje slom hrvatske poljoprivrede"

29.01.2022.

13:09

Autor: Radio Osijek/KI

Domovinski pokret

Domovinski pokret

Foto: Radio Osijek / HRT

Najskuplja sjetva u povijesti Hrvatske najavljuje slom hrvatske poljoprivrede, ali i slom životnog standarda hrvatskih građana rezultat su neuspješne i inertne Vlade, rečeno je na konferenciji za novinare Domovinskog pokreta u Osijeku. Izdvojili su 4 mjere kojima bi se moglo pomoći poljoprivrednicima.

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava rekao je kako je sjetva počela, te kako to neće biti za 6 mjeseci kada će vlada uočiti problem, a tada po običaju Vladine mjere kasne: "Po već ustaljenom običaju neuspješne i inertne politike hrvatske Vlade, koja kad nije u domeni AVNOJ-evskoj, onda je u domeni nojevskog, odnosno zabijanja glave u pijesak, kasne reakcije, jer moramo biti svjesni, kad govorimo o poljoprivrednoj sezoni ona je već uveliko počela", rekao je Penava.

Članovi stranačkog odbora za poljoprivredu Darko Dimić i Slavko Grgić napomenuli su kako će zbog inflacije i porasta cijena poljoprivrednici manje ulagati u prihranu, samim time imati manje prinose, a krajnja cijena proizvoda još će više rasti: "Nama predstoji sada predsjetvena gnojidba i prihrana dušičnim gnojivima koja su višestruko skuplja nego prethodne godine. Ja kao osoba koja ima OPG, kada gledam račune, ove su godine višestruko veći nego prošle. U razgovoru s poljoprivrednicima uočljivo je da će doći do smanjenja upotrebe gnojiva od 25 do 50%, što će značajno dovesti do smanjenja prinosa i njegove kvalitete. Ako biljka nije dobro uhranjena podložna je i bolestima pa će se morati ulagati i u njegovu zaštitu, a svjedoci smo i suša proteklih sezona što iziskuje dodatne troškove", rekao je Darko Dimić, a Slavko Grgić izdvojio 4 mjere kojima bi se moglo pomoći poljoprivrednicima: "To su nadoknada razlike cijene gnojiva i repromaterijala u sjetvi, beskamatni zajmovi, dodatno smanjenje PDV-a na repromaterijal i energente, te reguliranje cijene plavog dizela", rekao je Grgić i dodao kako će rasti cijene kruha, prehrambenih proizvoda jer je već sada razlika u repromaterijalima u odnosu na prošlu godinu i do 400%. Istaknuo je i kako je cijena premium pšenice prošle godine 1,40 kn/kg, a prema tržišnim informacijama i sustava u poljoprivredi već je sada 2,05 kn/kg.

Domovinski pokret u Osijeku o poljoprivredi

Domovinski pokret u Osijeku o poljoprivredi

Foto: Radio Osijek / HRT

Domovinski pokret u Osijeku

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.