Hrvatski radio

Radio Osijek

„Domovinski rat - pregled političke i diplomatske povijesti"

18.09.2018.

18:41

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

U prigodi obilježavanja Dana oslobođenja svih vojnih objekata u Osijeku predstavljena je knjiga „Domovinski rat - pregled političke i diplomatske povijesti" .

Promociju su organizirali Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije i Županijska zajednica HVIDR-e.
"U tjednu smo kada obilježavamo pokretanje operacije za oslobađanje osječke vojarne koja je bila od strateškog zanačaja. Knjiga naglašava taj događaj, ali ona pokušava pokazati uzrok, tijek i posljedice rata. Zagrabili smo i malo dalje od devedesetih godina kako bi upozorili da je uzrok Domovinskom ratu kontinuitet velikosrpske politike, pa je zanimljivo vidjeti dokumente koji povezuju 1939-tu godinu prije Drugog svjetskog rata i uspostave NDH s događajima iz 1990./91. godine. Kada preslikate dokumentaciju vidite da su stvari identične i zapravo to je ono što naglašavamo - kontinuitet velikosrpske agresije na ovim prostorima", rekao je ravnatelj Hrvatskog memorijalno - dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor te je dodao da su zanimljivi izvori koji su važni za razumijevanje cijelog procesa, prije svega govore predsjednika Tuđmana, jer kroz njih vidimo koje su bile smjernice politike. "Kad smo radili knjigu imali smo misli naših kolegica i kolega - nastavnika povijesti. Pokušali smo na jednom mjestu upozoriti na sve važne političke, diplomatske i vojne događaje jer se jedno bez drugoga ne može prikazati, tako da oni sad na jednom mjestu imaju podatke koji im omogućuju da održe nastavu o Domovinskom ratu, onoliko koliko se traži od njih u školama", rekao je Ante Nazor.
Predsjednik HVIDR-e Osječko - baranjske županije Damir Varaždinac iz tog je razdoblja posebno istaknuo zajedništvo hrvatskih branitelja i hrvatskog naroda te vjeru u slobodu i samostalnost Hrvatske. "Koliko smo mi branitelji zaslužni za oslobađanje vojarne, jednako tako su zaslužni i građani koji su nam davali potporu što je teško riječima opisati. U ovoj je knjizi su najbolje opisana sva događanja iz Domovinskog rata i želja suorganizatora Damira Buljevića i moja je da tu knjigu pružimo ljudima, pogotovo mladima, da vide uzroke i posljedice Domovinskog rata", naglasio je Damir Varaždinac.
"Predstavljanje knjige dobra je progoda za obilježavanje, jer oslobađanjem vojarni oružane su se snage poboljšale s naoružanjem i streljivom. U osječkoj vojarni, koju smo oslobodili nije bilo naročitih bojevih sredstava, međutim u Lugu je bila cjelokupna oprema TO osječke brigade čime smo ojačali borbu protiv zrakoplova , a brojne mine smo položili oko Osijeka koje su osiguravale grad, dok je 11 topova iz Đakova bilo smješteno od Nemetina do OLT-a. Kada se gleda bojeva mogućnost djelovanja topništva iz karata se vidjelo da nije muha mogla proći," naglasio je zapovjednik obrane grada Osijeka Eduard Bakarec.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.