Hrvatski radio

Radio Osijek

Dopuštena uporaba pirotehnike

27.12.2022.

12:45

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

petarde

petarde

Foto: HRT / HRT

Od danas do 1. siječnja dopušteno je korištenje pirotehnike koja inače nije dozvoljena tijekom godine, osim petardi i redenika kategorija F2 i F3. Brojni građani starije životne dobi, roditelji male djece, ljubitelji životinja i vlasnici kućnih ljubimaca blagdansko će  veselje tih dana zamijenit strahom, nemirom i nelagodom.

Kako nam je rekla vlasnica Pansiona za životinje "Habitat" u Bilju Renata Žilić, za životinje je ovo najteže doba godine, kako za pse, mačke, tako i za sve ostale vrste posebice ptice. "Pohvalno je", smatra naša sugovornica,"što su brojni hrvatski gradovi to prepoznali taj problem i, umjesto u vatromet, sredstva uložili u pomoć potrebitima i azilima za nezbrinute životinje. Sve se više razmišlja o laserskom osvjetljavanju prostora i vjerujemo da je to budućnost".

Po podatcima osječkog azila, svake godine između božića i nove godine nestane 50 do 100 pasa, 30 posto nikad se ne vrati kući. 

"Životinje, koje čuju puno jače nego ljudi, proživljavaju veliki strah, bježe nekontrolirano u potrazi za skloništem, mnogima otkaže srce ili stradaju pod kotačima automobila", dodaje Renata Žilić te apelira na građane da ne bacaju petarde, a na nadležne službe da identificiraju i sankcioniraju osobe koje krše zakon.

Renata Žilić Habitat

Renata Žilić Habitat

Foto: web stranica Habitat / -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.