Hrvatski radio

Radio Osijek

Dragan Vulin - novi predsjednik HDSSB-a

08.10.2014.

13:45

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dragan Vulin novi je predsjednik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje. Kao što je bilo i najavljeno, nitko od dosadašnjega vodstva stranke nije se kandidirao ni za jednu funkciju. Na skupu je pročitano pismo utemeljitelja udruge HDSSB iz koje je proistekla stranka.

Karlo Šatvar zamjenik je predsjednika HDSSB-a. Za predsjednicu Glavnoga odbora izabrana je Danijela Lovoković, a za glavnog tajnika stranke Davor Boras.

U svom pismu pročitanom na skupu Branimir Glavaš je ponovio je kako ne priznaje presudu hrvatskog suda koji ga je proglasio krivim za ratni zločin nad srpskim civilima počinjen 1991. u Osijeku, zbog kojeg se nalazi u zatvoru u Mostaru. Poručio je kako HDSSB trebaju voditi mladi i politički neopterećeni ljudi. „HDSSB nije jednako HDZ i nikada to neće biti, jer da smo mislili biti kao oni i mi bismo savijali kičmu i vratove. HDSSB je stranka koja neće primati naloge i lekcije, a oni koji to ne prihvaćaju, neka nađu mjesto pod drugim kišobranom, poručio je Glavaš, a njegovo pismo pročitao je glasnogovornik stranke Karlo Šatvar.

Skupu se obratio Milan Kujundžić predsjednik Hrvatske zore i, kako je najavljeno, predsjednički kandidat Saveza za Hrvatsku koji je okupio HDSSB. „Prvo upućujem poziv premijeru da prestane glumiti i tumarati nego neka raspiše izbore za predsjednika i neka se zna kada će izabaran novi predsjednik“, izjavio je Kujundžić. „Vlada je rekla svome narodu da joj nije briga ni za Slavoniju ni za Hrvatsku, nego samo za sebe“, rekao je Kujundžić osvrćući se na njihov stav prema referendumu o promjeni izbornog zakonodavstva. „Referendum je bila dobra namjera da građani biraju koga žele“, nastavio je Kujundžić koji je nastupio u duhu predsjedničke predizborne kampanje najavljujući da će novi predsjednik države na referendum staviti novi ustav i ukinuti kaste koje vladaju Hrvatskom. Zalaže se za Hrvatsku od pet regija, depolitizaciju državnih ustanova i državnih poduzeća. 

Dosadašnji predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić podsjetio je kako je prije točno osam godina osnovana udruga Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje. „Radili smo u teškim vremenima i nikome od simpatizera nije bilo lako. Pojedini mediji i državni aparat je sotonizirao HDSSB, a danas je to respektabilna strnka, čija se stajališta čuju i uvažavaju“, rekao je Šišljagić. Istaknuo je kako je to danas najjača regionalna politička opcija u zemlji sa sedam zastupnika u Saboru. „Sjetite se našeg programa regionalizacije, kada smo ukazivali na potrebu rada za dobroti svih građana, da je potrebno regionalizirati Hrvatsku u gospodarskom i socijalnom smislu, a sada i predsjednik Republike koristi i propagira naš program. 2005. smo iznijeli u javnost da su najviši državni dužnosnici ogrezli u kriminalu i korupciji. Zar nismo mi na to već tada upozoravali? Jači smo nego ikada samo zato što smo vjerodostojno provodili našu politiku za slavonskog i hrvatskog čovjeka“, istaknuo je dosadašnji predsjednik HDSSB-a. U obrani hrvatskih interesa, rekao je Šišljagić neće biti kimanja glavom i savijanja kičme ni u Bruxellesu, nego će se boriti za njih. „Na parlamentarnim izborima HDSSB mora ući u vladu i u ministarstva kako bi osigurao ravnomjernu podjelu novca i ravnojmeran razvoj cijele Hrvatske“, kaže Šišljagić.

"Spoj mladosti i iskustva daje najbolje rezultate", rekao je u svom nastupnom govoru novi predsjednik Dragan Vulin. "Za koliko od 28 slavonskih zastupnika znate osim za 7 HDSSB-ovih", rekao je Vulin, te dodao da će zastupnici HDSSB-a uvijek biti odgovorni svojim biračima. Rekao je da u stranci mogu sa svima pregovarati, ali drugi moraju prihvaćati program HDSSB-a, te zaključio da kao i dosad, stranka neće biti ničiji statelit, nego će ustrajno braniti interese Slavonije i Baranje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.