Hrvatski radio

Radio Osijek

Dragotin - najstarije Gospino svetište istoka Hrvatske

14.08.2018.

23:00

Autor: Radio Osijek/AB

fotografija HRT

fotografija HRT

Foto: - / -

Crkva u Dragotinu je najstarija Gospina crkva u istočnoj Hrvatskoj i broji oko 700 godina. Prvi put se spominje 1332. godine i to kao središte dragotinske župe. Misno slavlje u 11 sati predvodit će Ivan Zirdum.

Najstarija je Gospina crkva u Istočnoj Hrvatskoj, broji oko 700 godina. Prvi put se spominje 1332 godine i to kao središte dragotinske župe. Na putu prema Beču Turci su, svjedoče stari zapisi, opustošili dragotinsku župu. Crkva je također bila oštećena, ali još uvijek su stajali njezini zidovi i krov. Obnovio ju je đakovački biskup Bakić, pa se u njoj služila povremeno sveta misa, iako u samom Dragotinu nije bilo stanovnika sve do 1750 godine. Iz tog vremena potječe slika Žalosne Gospe, koja se i sada nalazi u Crkvi. To je bez sumnje najvrijednija povjesna znamenitost u dragotinskoj Crkvi. Nepoznati umjetnik htio je svojom umjetninom poslati znakovitu poruku: kao što je velika žalost obuzela Mariju dok je gledala muku i mrtvo tijelo svoga Sina, bolno  se naše zagovornice dojmilo veliko stradanje njezine djece kršćana za vrijeme turskog zuluma. Od tada se u crkvi posebno štuje Gospa.

U novije vrijeme postavljen je u crkvu vrlo lijep kip Majke Božje s krunom na glavi i s djetetom Isusom u naručju. Taj se kip nalazi na glavnom oltaru. Crkva je više puta bila popravljana, no 1899 godine potpuno je obnovljena. Iz godine u godinu u ovo Marijansko svetište skuplja se sve više hodočasnika. Mnogobrojne hodočasnike privlači amo povjesni značaj Crkve, a napose njezin ugodan smještaj, daleko od svake buke, na zelenom mirnom proplanku, što upravo odgovara pobožnosti i težnji. Iz daleka se vidi jer stoji na uzvisini, a ispred nje pruža se ravan prostor. Okružuju je samo zeleni borovi. No ona se ponosno uzdiže iznad borova i iznad sela. Tako je to mjesto postalo svetište Majke Božje i stjecište vjernika iz okolice. / izvor portal Put-Istina-Život/

 

Velika Gospa, srijeda, 15. kolovoza:

- u 7 sati prigoda za ispovijed s pokorničkim bogoslužjem
- misna slavlja u 9, 11 i 18 sati
- misno slavlje u 9 sati predvodi vlč. Zlatko Hnatešin, mladomisnik
- misno slavlje u 11 sati predvodi dr. Ivan Zirdum
- misno slavlje u 19 sati prevodi domaći župnik Ivan Stipić
- između misa prilika za ispovijed i prigodnu marijansku pobožnost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.