Hrvatski radio

Radio Osijek

Drava raste, ali je stanje potpuno normalno

16.05.2023.

11:23

Autor: Davor Lončarić, HRT Radio Osijek

Drava Osijek

Drava Osijek

Foto: Davor Lončarić / Radio Osijek

Drava kod Osijeka raste centimetar do dva centimetra na sat. Najviši vodostaj očekuje se krajem ovog tjedna, u nedjelju ili sljedeći ponedjeljak. 

Drava Osijek

Drava Osijek

Foto: Davor Lončarić / Radio Osijek

Direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i Dravu Hrvatskih voda, Željko Kovačević, gostovao je danas u programu Radio Osijeka kod zapuštene vodenice na koju su se "zakačile" grane i balvani koji plutaju danima Dravom. "Nema razloga za zabrinutost, svjedoci smo uobičajenih vodostaja Drave kod Osijeka, normalnom za ovo doba godine", rekao je Željko Kovačević. Smatra kako je veći problem prenizak vodostaj rijeke Drave kakav smo imali u svibnju posljednjih nekoliko godina, kada je bio ugrožen biološki minimum. Ovo su "majske vode", kako su to nekada zvali Osječani i normalne su za svibanj i lipanj. 

Kovačević je zaključio kako će najviši vodostaj krajem tjedna biti oko granice redovitih mjera obrane od poplave. "Ne očekujemo veće probleme ni na Dravi ni na Dunavu", zaključuje direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i Dravu Hrvatskih voda.


U 9 sati ujutro vodostaj Drave kod Osijeka bio je 235 centimetara, pripremno je stanje obrane od poplava, a stanje redovne obrane od poplava proglašava se kada Drava dosegne 350 centimetara. Posljednja tri dana Drava kod Osijeka raste 1-2 centimetra na sat. 


Poslušajte javljanje Mateje Bartulović u emisiju Dobar dan.  

Javljanje Mateje Bartulović i Željka Kovačevića s Drave

Galerija
Zapuštena Vodenica u Osijeku, Foto: Matea Bartulović/Radio Osijek
., Foto: ./.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.