Hrvatski radio

Radio Osijek

Drenjančević: Najmlađi pacijent na respiratoru u KBC-u Osijek ima 17 godina

12.12.2021.

20:04

Autor: HRT

Domagoj Drenjančević

Domagoj Drenjančević

Foto: Dnevnik/HRT / Radio Osijek

U Osječko-baranjskoj županiji na bolničkom je liječenju gotovo 130 ljudi. Dvadeset i pet njih je na respiratoru. Još uvijek je među testiranima jedna trećina pozitivnih. 

"Osjeti se stagnacija, nešto je manje pozitivnih u ukupnom broju testiranih, no i dalje su to visoke brojke. Priljev bolesnika koji zahtijevaju hospitalizaciju još uvijek je dvoznamenkasti. Na našu sreću, dvoznamenkasti broj se i otpušta. Oko 65 posto svih naših kapaciteta je zauzeto. To se odnosi na naše ukupne kapacitete, jednako tako i na one respiracijskom centru gdje osobe različite životne dobi diše i živi uz potporu mehaničke ventilacije, od 17 godina pa do onih iza 80 godina", rekao je za središnji Dnevnik HTV-a Domagoj Drenjančević, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC-a Osijek. Prema njegovim riječima, 70 posto hospitaliziranih nije cijepljeno. "Nažalost, i dalje prevladavaju. Oko tri četvrtine njih je necijepljeno, odnosno neimuno. Takve brojke će se nastaviti i dalje", rekao je i dodao kako među hospitaliziranima ima i cijepljenih: "Unatoč tome što su cijepljeni s dvije doze, ali cijepljeni su prije više od pola godine. Sve studije pokazuju da imunost nakon cijepljenja se gubi i slabih, iznad šest mjeseci je potrebno i docjepljivanje", poručio je. Preporuka je, kaže Drenjančević, da svi prime booster dozu. 

"Iskustva zemalja koje su provele cijepljenje s trećom dozom pokazuju da je broj hospitalizacija i teških oblika COVID-a značajno manji. To su dokazi koje je nemoguće oboriti. Svi naši djelatnici, kojima je bio rok, cijepili su se trećom dozom i to je za pohvalu. Konačno u njihovom interesu je, ali i za sigurnost bolesnika i spremnost zdravstvenog sustava", rekao je pomoćnik ravnatelja osječkog KBC-a. 

Što se tiče djece, kazao je da postoji preporuka za cijepljenje djece stare između 12 i 18 godina. "Za mlađu djecu EMA još nije donijela jasnu preporuku. Uvijek treba procijeniti korist od cijepljenja i štetu. Svakako da postoji višestruka korist cijepljenja svih dobnih skupina, tako će vjerojatno biti i s cijepljenjem djece", rekao je Drenjančević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.